На крок ближче до Єдиного європейського цифрового ринку

September 10, 2020

7 вересня 2020 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України” (Проєкт №4066, н.д. Олександр Федієнко, Роман Соха та інші). Зокрема, законопроєкт передбачає безперешкодний доступ до онлайн-ринків ЄС, приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг, ліцензування та оподаткування доходів від авторських прав. Це означає інтеграцію української телекомунікаційної сфери з Єдиним цифровим ринком Євросоюзу.

Головною новелою законопроєкту є створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України (далі Регулятор комунікаційних послуг). Вона має стати правонаступником Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації.

Основними повноваженнями Регулятора комунікаційних послуг стане:

  • забезпечення механізмів подання повідомлення про початок діяльності в сфері електронних комунікацій; 
  • ведення реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг;
  • розробка переліку видів електронних комунікаційних послуг;
  • ліцензування користування радіочастотним спектром, визначення умов ліцензування та контроль за їх дотриманням, 
  • встановлення тарифів та правил доступу до кабельної каналізації електронних комунікацій (інженерних споруд, що включають кабелепроводи, оглядові пристрої, станційні кабельні шахти та інше оснащення, призначене для обслуговування кабелів електронних комунікацій);
  • міжнародне співробітництво з Органом європейських регуляторів для електронних комунікацій (BEREC), національними органами регулювання інших держав, іноземними та міжнародними організаціями.

Крім цього, Регулятор комунікаційних послуг зможе проводити позасудове вирішення спорів та накладати адміністративно-господарські санкції за порушення вимог Закону України «Про електронні комунікації». Також він щорічно подає звіт про результати своєї діяльності Кабміну та взаємодіє з Антимонопольним комітетом з питань економічної конкуренції у сфері електронних комунікацій та поштового зв’язку.

Реєстрація законопроєкту є продовженням законодавчої роботи щодо впровадження ініціативи з цифровізації суспільства.

Наразі законопроєкт перебуває на розгляді комітету з питань цифрової трансформації.

Картка законопроєкту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69864