Рада прийняла закон щодо державного фінансування політичних партій

October 13, 2015

8 жовтня 2015 року Верховна Рада України прийняла проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції (№ 2123а, н.д. Луценко Ю.В., Лещенко С.А., Парубій А.В., Сюмар В.П., Соболєв Є.В., Войціцька В.М., Різаненко П.О., Гринів І.О., Семерак О.М., Заліщук С.П., Найєм М., Гопко Г.М., Чумак В.В., Деревянко Ю.Б., Добродомов Д.Є., Осуховський О.І., Мельничук І.І.).

Законопроектом вводиться низка позитивних нововведень у сфері фінансування політичних партій.

По-перше, за прикладом низки європейських держав вводиться державне фінансування політичних партій. Щорічний обсяг державного фінансування статутної діяльності політичних партій, які відповідно до цього Закону мають право на таке фінансування, становить дві сотих розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів Державного бюджету України, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України. 10 відсотків фінансування розподілятиметься в рівних частках між усіма партіями, які отримали це право, в той час як решта 90 відсотків розподілятиметься між партіями пропорційно до кількості голосів, отриманих на останніх виборах.

По-друге, суттєво вдосконалюється механізм контролю за фінансуванням політичних партій. Вводиться обмеження на можливість внесків фізичних та юридичних осіб. Загальний розмір внеску на підтримку партії від громадянина України протягом одного року не може перевищувати 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, в якому здійснювалися внески; від юридичної особи – 250 розмірів. Національне агентство з питань запобігання корупції уповноважується контролювати державне фінансування політичних партій і може, в тому числі, припиняти його. Також, посилюється адміністративна та кримінальна відповідальність за недотримання вимог щодо фінансування політичних партій.

Наостанок, удосконалюється система звітування політичних партій за витрачені кошти. Передбачається щорічний обов’язковий фінансовий аудит політичних партій, що отримують державне фінансування або були суб’єктами виборчого процесу на останніх загально-національних виборах. Політичні партії, місцеві організації політичних партій зобов’язані надавати аудиторській фірмі, що проводить їх зовнішній незалежний фінансовий аудит, інформацію (документи), необхідну для проведення такого аудиту. Звіт після такого аудиту партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, у тому числі у формі відкритих даних, не пізніше ніж на десятий день з дня його надходження та розміщується у відкритому доступі впродовж не менше п’яти років.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55653.