Верховна Рада заборонила салюти та феєрверки в Україні

April 13, 2023

Верховна Рада підтримала законопроєкт 7438, який посилює контроль за використанням та обігом піротехнічних виробів. 

Про таке рішення 11 квітня сповістила пресслужба Апарату Верховної Ради України. Закон набирає чинності з наступного дня після його опублікування. Далі протягом 3 місяців з цього моменту міністерства та інші центральні органи виконавчої влади зобов’язані привести їхні нормативно-правові акти у відповідність із Законом.

Отже, буде заборонено використання, продаж та/або передання у будь-який спосіб феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4*. 

Заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними Силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами”, – підкреслив народний депутат Олексій Гончаренко.

Заборонений продаж та/або передача будь-яким способом усіх феєрверків, зокрема салютів і петард, окрім феєрверків класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки та незначний рівень шуму, який не перевищує 60 дБ. 

Однак і для них діятимуть вікові обмеження. 

Особам, які не досягли 16 років, заборонено продавати та/або передавати будь-яким способом феєрверки класу F1.

Продавати та/або передавати будь-яким способом сценічні піротехнічні вироби класу Т1 (піротехнічні вироби для сценічного використання, що мають низький рівень небезпеки) можна лише особам, які досягли вісімнадцяти років, а сценічні піротехнічні вироби класу Т2 (піротехнічні вироби для сценічного використання, які призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою) – особам із спеціальною підготовкою, вимоги до яких встановлені у Технічному регламенті піротехнічних виробів, який затверджує Кабінет Міністрів України.

Ініціаторка законопроєкту Юлія Овчинникова зазначила: “Особлива увага при підготовці законопроєкту приділялась цивільним, які постраждали від воєнних дій, та військовослужбовцям, які мають бойовий досвід і як наслідок, вони мають або можуть мати в подальшому посттравматичний стресовий розлад. Феєрверки, шумові та світлові ефекти, які вони спричиняють, є тригерами для людей, які живуть з ПТСР”.

Також в законопроєкті перебачені норми щодо захисту тварин від жорстокого поводження. Вони забороняють використання під час взаємодії з тваринами піротехнічних виробів, які можуть травмувати тварин.

Законопроєкт вносить відповідні зміни у такі закони: 

  • ”Про захист тварин від жорстокого поводження”;
  • “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

* Постанова Кабінету Міністрів України / Технічний регламент піротехнічних виробів:

Клас F1: феєрверки, що мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму та призначені для використання в умовах обмеженого простору, у тому числі феєрверки, які можуть використовуватися в житлових будинках;

Клас F2: феєрверки, що мають низький рівень небезпеки та шуму та призначені для використання на відкритому повітрі в умовах обмеженого простору;

Клас F3: феєрверки, що мають середній рівень небезпеки, призначені для використання на відкритому просторі на великих відкритих площах, рівень шуму яких не є шкідливим для здоров‘я людини;

Клас F4: феєрверки, що мають високий рівень небезпеки, призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою (широко відомі як “феєрверки для професійного використання”), рівень шуму яких не є шкідливим для здоров‘я людини.