Інститут Медіа Права долучився до процесу створення Нацагентства із запобігання корупції

September 1, 2015

Інститут Медіа Права взяв участь в ініціативних зборах громадських об’єднань з обрання кандидатів від громадських об’єднань до складу Конкурсної комісії з відбору членів Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК). 

Згідно із законодавством, НАЗК буде тим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечуватиме формування та реалізуватиме державну антикорупційну політику. Саме НАЗК співпрацюватиме із викривачами корупції; контролюватиме та перевірятиме декларації посадовців, зберігатиме та оприлюднюватиме такі декларації у Єдиному держреєстрі, проводитиме моніторинг способу життя посадовців; розроблятиме Антикорупційну стратегію та державну програму з її виконання; буде надавати консультації щодо застосування актів законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів тощо.

28 серпня 2015 року відбулися повторні вибори громадської частини Конкурсної комісії із відбору кандидатів на посади членів НАЗК. Від ІМП участь у зборах взяла юристка Тетяна Семілетко.

В результаті голосування з-поміж 23 кандидадів, до Конкурсної комісії увійшли чотири представники громадськості, в тому числі експерти РПР Віктор Таран, Леся Шевченко та Андрій Марусов.

Отже, наразі Конкурсна комісія майже сформована і складається із семи членів:
1. Олександр Данилюк, представник Президента України
2. Наталія Севостьянова, перший заступник Міністра юстиції України
3. Костянтин Ващенко, голова Національного агентства з питань державної служби
4. Віктор Шлінчак, представник громадської організації «Інститут світової політики»
5. Леся Шевченко, представник громадської організації «Фонд «Відкрите суспільство»
6. Віктор Таран, представник громадської організації «Центр політичних студій та аналітики»
7. Андрій Марусов, представник громадської організації «Центр політичних студій та аналітики»

Уряд чекає на затвердження Верховною Радою України свого представника до Конкурсної комісії. У зв’язку з цим РПР закликає парламентарів обрати до складу конкурсної комісії з відбору членів НАЗК досвідчених правників.

Водночас, триває процес подання заявок на участь у конкурсі. На сьогодні урядом зареєстровано 49 кандидатів на посади членів НАЗК (див. http://www.kmu.gov.ua/document/248291172/list_candidats.xls).