Реальні історії МАГівців щодо виявлення корупції в регіонах

July 15, 2016

19 українців стали переможцями конкурсу на кращі антикорупційні кампанії Майстерні активних громадян. В основі конкурсних проектів була актуалізація суспільно значимої теми в суспільстві на прикладі регіональних проблем. Свої напрацювання активісти презентували випускникам МАГ на форумі в Києві.

ак, Даценко Володимир із м. Ромни і Олександр та Інна Калмикови із м. Суми у своїх розслідуваннях «Викриття корупції в місті Ромни Сумської області» та «Від особистої боротьби з корупцією в системі освіти до громадського лобіювання» дослідили корупційні схеми міської влади щодо махінацій із тарифами на воду для мешканців міста та корупцію в школах. 

А ось проект Тарасюка Віктора із м. Погребища, що на Вінниччині, «Моє право. Вінницький ветеринар відстоює в суді своє право на працю» базується на його особистій історії. Завдяки Майстерні активних громадян пан Віктор дізнався про реєстри доступу до публічної інформації та особливості користування ними. На основі отриманих знань він провів розслідування корупційних схем заступника голови Погребищенської РДА Петра Шафранського, відстоюючи своє право на роботу.

Інший переможець конкурсу з Вінничини, Андрікевич Юрій, розповів про «Незаконний спуск води зі ставу «Толочкове» (Селищенська с/р, с. Садове, Літинський р-н, Вінницька обл.)»

Переможець конкурсу з Павлограду Курдюков Володимир у своєму проекті «Історія одного конкурсу з перевезення пасажирів у м. Павлограді або «Транспортні баталії» місцевого значення» презентував виявленні та зафіксовані грубі порушення умов конкурсу з транспортним перевезенням жителів Павлограду.

Полякова Ольга з  м.Знам’янки презентувала проект «Відкрита їдальня», під час реалізації якого інформувала мешканців м. Знам’янки про те, чим годують школярів у їдальнях навчальних закладів міста. Вона підняла питання якості харчування. Наразі триває отримання дослідницею інформації про фірми-переможці тендерів на харчове забезпечення шкіл.

Ферар Ольга та Безощук Олександр із Рівненщини у своїх антикорупційних проектах відповідно вивчали «Аналіз декларацій «На чому їздять керівники прокуратури Рівненщини?» та «Як пішохідні переходи Рівного зробити безпечними». У результаті було виявлено чимало сумнівних фактів, які носять корупційне забарвлення.

Активісти Харківщини Лихачев Роман (м.Чугуїв) та Кувшинчикова Аліна провели розслідування у сфері незаконного відчуження об’єктів нерухомого майна комунальної власності та щодо правомірності проведення закупівель у деяких відділах освіти Харківської області.


åÄÉ_‰_≠†´-46Черна Мирослава із м Кіровоград провела для жителів регіону семінари просто неба на тему: «Як уникнути корупції у сфері ЖКГ?». Вона інформувала громади щодо ймовірних корупційних проявів у сфері ЖКГ та консультувала жителів багатоквартирних будинків щодо створення ОСББ. Тоді, як Худий Сергій із Хмельниччини презентував діальність громадської організації «Старокостянтинів небайдужий».

Громадські активісти Тернопільщини Іванченко Павло (с.Гаї Шевченківські) та Проців Микола (м.Бережани) зосередили свої проекти антикорупційним розслідуванням на темах «Угрупування прокуратура» та «Прозорість використання коштів Бережанською міською радою». Дослідники хотіли на основі цим досліджень дати людям новий інструментарій контролю влади.

Активістка Львівщини Сливка Ірина (м.Шкло) презентувала антикорупційну адвокасі кампанію «За рівні дороги України», спрямована на висвітлення проблеми «бездоріжжя» та контролю за виділенням коштів на потрібну дорогу.

Іншими переможцями конкурсу на найкращі антикорупційні розслідування та матеріали були Волошин Максим, Тодорович Павло та Чернівецької області, В’юн Віталій (м.Шишаки).

Названі проекти не лише констатували проблеми регіонів, а й дали поштовх для їхнього викоренення. У кожному випадку було здійснено акти громадського впливу на владу, інформування громади та підвищення громадської активності, публікації статей на антикорупційну тематику, збір інформації про корупційні дії тощо.

Фото-звіт з Форуму Майстерні активних громадян. День1 за посиланням.

Фото-звіт з Форуму Майстерні активних громадян. День2 за посиланням.

 

Проект «Майстерня активних громадян» виконується в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).