Реформа преси стартує 1 січня 2016 року – Президент підписав закон

December 28, 2015

Президент Петро Порошенко підписав Закон України № 917-VIII «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Нагадаємо, 21 грудня 2015 року Президент України застосував право вето до прийнятого парламентом закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ та повернув його із пропозиціями парламенту. 24 грудня Верховна Рада України розглянула пропозиції Президента до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” та більшістю голосів прийняла закон. 

Закон про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ набуває чинності 1 січня 2016 року, саме з цієї дати стартує процес реформування, який здійснюватиметься у 2 етапи: впродовж одного та двох років відповідно.  Реформування  відбуватиметься шляхом виходу органів державної владита місцевого самоврядування із складу засновників друкованих ЗМІ або шляхом перетворення таких ЗМІ в офіційні друковані видання. За законопроектом, рішення про реформування прийматиметься за участю трудового колективу друкованого ЗМІ. Реформованим ЗМІ надаватиметься державна підтримка за умовами та в формах, визначених законом.

Реформування преси – це один із пунктів коаліційної угоди, та виконання зобов’язань України перед Радою Європи, взятих ще у 2005 році. Наявність державної та комунальної преси створювала невиправдані переваги на ринку, а також породжувала цензуру. Відтепер журналісти державних і комунальних видань, які бажають продовжити випуск, отримали шанс стати незалежними.