Реформа Суспільного мовлення: від процедур до контенту

October 27, 2016

AjnjajnПро завдання Суспільного мовлення та його контент говорили сьогодні журналісти, медіаексперти та посадовці на круглому столі “Контент Суспільного мовника: очікування і вимоги” в ІА «Укрінформ».

У обговоренні взяв участь юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай. В своємо виступі він наголосив, у 2017 році питання контенту буде визначальним, адже від його якості залежить, чи виконуватиме суспільне мовлення свої завдання:

«В рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи «Майбутнє громадського мовлення» від 1994 року говориться, що суспільне мовлення має стати точкою відліку для всіх членів суспільства та фактором соціального єднання та інтеграції всіх людей, груп і громад. Його контент має відкидати дискримінацію за будь-якою ознакою та соціальну сегрегацію. Це допоможе проводити децентралізацію і водночас об’єднувати регіони України навколо спільних цінностей», – пояснив він.

Учасники круглого столу відзначили, контент суспільного мовлення має вирізнятися якістю та враховуватимс інтереси глядачів. Для цього потрібно не лише піднімати рівень роботи колективу завдяки додатковому навчанню і тренінгам, а й сформувати нову систему цінностей, за якою працюватиме мовник.

Однак реформа буде успішною лише за умови відповідного державного фінансування, відзначає Ігор Розкладай.

«Якісний продукт може бути, якщо для цього є достатнє фінансування. Те, що держава продовжує маніпуляції з невиконанням умов Закону про суспільне телебачення і радіомовлення, становить пряму загрозу якісному старту Суспільного у 2017 році», – розповів він.