Регламентний комітет блокує розгляд важливих законопроектів

December 15, 2015

 

РПР_чесно

Громадськість закликає Парламент України не зволікати з підвищенням прозорості своєї роботи та запровадженням санкцій за порушення народними депутатами конституційної вимоги особистого голосування, що передбачено законопроектами № 1591 та № 1895 відповідно.

12Метою законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України (проект № 1591) є забезпечення належного рівня прозорості і відкритості в діяльності Парламенту, його комітетів та народних депутатів України, розкриття суспільно важливої інформації, а також посилення механізмів забезпечення доброчесності і запобігання корупції в діяльності парламенту.

У свою чергу, Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування) № 1895 покликаний сприяти дотриманню народними депутатами України вимог Конституції та Регламенту щодо особистого голосування та передбачає накладення на порушників стягнень. Ганебна практика кнопкодавства, до якої досі вдаються українські законотворці, є неприпустимою та має бути припинена.

Обидва законопроекти було прийнято Парламентом 17 червня 2015 року за основу у першому читанні та передано профільному Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України для підготовки до другого читання.

Втім, від часу прийняття у першому читанні і до сьогодні законопроекти жодного разу не було включено до порядку денного комітету. Більш того, регламентний комітет працює без голови вже тривалий час, що впливає на ефективність роботи Парламенту України.

У зв’язку з цим, група «Антикорупційна реформа» Реанімаційного Пакету Реформ та Громадський рух ЧЕСНО закликають Першого заступника Голови Комітету Павла Пинзеника, а також членів регламентного комітету невідкладно розглянути законопроекти № 1591 та № 1895 на найближчому запланованому засіданні комітету.

Ухвалення зазначених актів створить реальні передумови для повноцінної реалізації громадянами України права знати та сприятиме підвищенню довіри громадськості до Парламенту.

ГРУПА «АНТИКОРУПЦІЙНА РЕФОРМА» РЕАНІМАЦІЙНОГО ПАКЕТУ РЕФОРМ

ГРОМАДСЬКИЙ РУХ ЧЕСНО