Регулювання телепродажу

December 21, 2008

Сімнадцятого грудня 2008 року народні депутати України проголосували в першому читанні за проект Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про рекламу”» (законопроект №3081, Президент України; щодо приведення у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення). За це проголосували 236 депутатів. Фракції Партії регіонів та Блоку Литвина не голосували. Законопроект було внесено до Верховної Ради Президентом України у серпні цього року. Фактичним його розробником виступив Держкомтелерадіо.

 

Проектом пропонується доповнити термінологічний апарат закону поняттям телепродажу (окремий вид реклами, що транслюється по телебаченню та містить публічну пропозицію укласти договір купівлі-продажу щодо визначеного товару), а також встановити заборону на спонсорування теле- і радіопередач із використанням назв лікарських засобів та конкретних медичних послуг, які надаються та розповсюджуються лише за приписом (рецептом) лікаря. Відповідно, пропонується заборонити і телепродаж таких товарів та послуг.

Зазначимо, що порядок рекламування і телепродажу регулюється розділом ІІІ Європейської конвенції про транскордонне телебачення.