Результати моніторингу: у 91% кафе, барів і ресторанів Києва більше не курять

February 18, 2013

Протягом січня 2013 року волонтери проекту “Київ без тютюнового диму” та Коаліції «За вільну тютюнового диму Україну» здійснили моніторинг закладів ресторанного господарства у 13 обласних центрах України, у Києві та містах Криму. Метою моніторингу було оцінити реальний рівень виконання Закону №4844-17, який повністю забороняє куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Активісти відвідали 1133 заклади – ресторани, бари, кафе, паби, пивоварні, більярдні та нічні клуби. Головний висновок здійснених перевірок: закон повноцінно працює у 93% випадків, а порушення не носять систематичного характеру.

Здійснити такий широкий моніторинг вдалось завдяки залученню десятків громадських організацій по всій країні. Моніторинг здійснено у таких містах і регіонах: Харків, Івано-Франківськ, Луганськ, Чернігів, Одеса, Вінниця, Ужгород, Львів, Житомир, Донецьк, Київ, Черкаси, Запоріжжя, а також у 6 містах Криму.

Для моніторингу Інститутом Медіа Права було розроблено методологію, яка дозволила «охопити» всі адміністративні райони у кожному з міст-учасників моніторингу. У кожному місті було сформовано волонтерські групи, які пройшли відповідний інструктаж щодо вимог закону.

Більшість закладів активісти відвідали у вечірній час (починаючи з 16:00) – найвірогідніший час відвідання закладів клієнтами. Згідно Закону, порушеннями вважалися куріння сигарет та кальянів і наявність на столах попільничок усередині приміщень.

Моніторинг виявив:

– у 93% закладів не курять і закону дотримуються

– у 76 закладах (зі 1133) курили, що складає приблизно 7% від загальної кількості;

– найбільше порушень виявлено у нічних клубах, барах, більярдних, кальянних та інших «спеціалізованих» закладах.


За результатами виявлених порушень активісти надіслали скарги до територіальних органів Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

 За період дії закону, яким забороняється куріння в закладах ресторанного господарства, територіальні органи Держспоживінспекції здійснили 110 перевірок суб’єктів господарювання, у 32 з яких встановлено порушення, – зауважила виконуюча обов’язки Голови Державної інспекції  України з питань захисту прав споживачів Оксана Соколова. – До порушників застосовано більше 44 тис. грн. фінансових санкцій.

У процесі моніторингу найбільше порушень виявлено в Одесі, Донецьку, Києві та Харкові. У таких містах як Івано-Франківськ, Луганськ і Чернігів не виявлено жодного порушення. Порушення відбувалися лише там, де адміністрація та/або власники дозволяли їх.

У Києві наші волонтери промоніторили майже 120 кафе, барів, ресторанів, пабів, і ми констатуємо високий рівень виконання закону не лише власниками закладів, а й самими клієнтами. Також ми не спостерігали зменшення кількості відвідувачів у закладах, навіть у пабах. До речі, у 2010 році, коли ще діяв закон про «частковий розподіл місць для курців і не курців», ми проводили моніторинг і тоді закону про розподіл не дотримувалась більшість ресторанів. Це доводить, що часткові заборони були не ефективні. Після початку дії нового закону ситуація змінилась на протилежну: у 91% обстежених закладів у Києві більше не курять, – каже директор Інституту Медіа Права, керівник проекту «Київ без тютюнового диму» Тарас Шевченко. – Щодо окремих зафіксованих нами випадків порушень, то по всіх них уже написано скарги до Держспоживінспекції, і ми очікуємо на відповіді. Закликаємо всіх не бути байдужими і в разі виявлення порушень не просто спостерігати, а НАДСИЛАТИ СКАРГИ, таким чином захищаючи своє право на безпечне для здоров’я, незадимлене повітря.

 

Головне враження активістів, які проводили моніторинг, – масові подяки від рядового персоналу ресторанів і кафе за те, що їм стало легше дихати. – говорить Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського Інституту Стратегічних досліджень МОЗ України.Закон виконує переважна більшість ресторанів не через страх покарання, а тому, що люди розуміють: вільні від тютюнового диму приміщення є кращими і для персоналу, і для відвідувачів. Некурці, які становлять 75% дорослого населення України, стали відвідувати ті ресторани, яких вони раніше уникали. Курці ж швидко зрозуміли, що це зовсім неважко – вийти раз на годину на перекур, а потім повернутися у не задимлене приміщення. Деякі курці навіть задоволені тим, що завдяки закону вони стали курити менше сигарет. Переважна більшість українців поводять себе як відповідальні, цивілізовані люди, які розуміють шкідливість тютюнового диму для здоров’я, і тому рівень виконання закону навіть кращий, ніж ми очікували.ого закону – це справа часу та активності громадян-відвідувачів закладів харчування, яких закликаю активно захищати своє право на бездимне повітря.


Під час проведення моніторингу волонтери неофіційно опитували офіціантів та барменів стосовно їх ставлення до закону. Як виявилося, вони на 100% підтримують нововведення. У закладах, де курять, персонал стає заручником ситуації, коли адміністрація ставить короткочасні економічні вигоди вищими за здоров’я своїх працівників та законність ведення бізнесу.

У той же час, за даними Держстату, кількість працівників у закладах ресторанного господарства збільшилася на 4,5% у грудні 2012 р. у порівнянні із груднем 2011 р. Середня зарплатня працівників ресторанів у грудні 2012 р. зросла на 14% у порівнянні з груднем 2011 р., тобто більше, ніж в усіх галузях економіки України в середньому. Тому побоювання про те, що через новий закон офіціанти стануть «здоровими, але бідними», в Україні, як й у всіх інших країнах, де запроваджено аналогічні закони, не підтверджуються. Звільнення приміщень ресторанів від тютюнового диму вигідне і для здоров’я, і для економічного добробуту.


Довідково

 

Закон  №4844-17 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» набув чинності 16 грудня 2012 року. За цим законом, “забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів… у приміщеннях закладів ресторанного господарства».

 

 «Київ без тютюнового диму»– проект громадської організації «Інститут Медіа Права», учасника Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» реалізує національний проект «Україна без тютюнового диму» та працює з метою об’єднання зусиль громадськості, громадських активістів та громадських адвокатів для впровадження системних змін у сфері контролю над тютюном в Україні.

 

За детальнішою інформацією звертайтеся: Олена Дуб, координатор проекту «Київ без тютюнового диму»  olenadub@medialaw.kiev.ua, тел: (068) 340 03 33 facebook.com/SmokeFreeKyiv;