Рішення суду: Апарат Верховної Ради України не порушив закон

May 20, 2011

Дев’ятнадцятого травня 2011 року відбувся судовий розгляд справи за позовом Інституту Медіа Права до Апарату Верховної Ради України. Інститут прагнув отримати відповідь на інформаційний запит, у якому йшлося про видання офіійної парламентської газети «Голос Украни».

Представники відповідача головним чином наголошували на тому, що правовідносини між Інститутом Медіа Права та Апаратом Верховної Ради України взагалі не виникали, оскільки лист був адресований безпосередньо до Верховної Ради. Крім того, вони зазначили, що немає правових актів, які б однозначно покладали обов’язок відповідати на запити до парламенту на його Апарат.

Натомість представники Інституту Медіа Права підкреслили, що відсутність підзаконних нормативно-правових актів не повинна перешкоджати виконанню закону, адже Закон Украни «Про інформацію» гарантує право подати запит до органу законодавчої влади та отримати на нього відповідь. При цьому Вищий адміністративний суд України у своєму рішенні в аналогічній справі вказав, що за бездіяльність у роботі із запитами повинен відповідати саме Апарат Верховної Ради.

Однак Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення на користь Апарату Верховної Ради України. У судовому засідані були проголошені лише вступна і резолютивна частини постанови суду. Повний текст судового рішення із відповідним обґрунтуванням стане відомим через 5 робочих днів.

Інститут Медіа Права має намір оскаржити зазначену постанову до суду апеляційної інстанції.