Рішенням суду підтверджене право на отримання інформації

March 26, 2013

Окружний адміністративний суд міста Києва 12 березня 2013 року  розглянув справу за позовом журналіста і громадського активіста Сергія Андрушка до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Пан Андрушко неодноразово звертався до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту із запитами про надання інформації та копій документів щодо візиту Міністра освіти Дмитра Табачника на офіційну церемонію відкриття літніх Олімпійських ігор у Лондоні. Зокрема, один із запитів стосувався вартості подорожі та проживання пана Міністра, персонального складу делегації та терміну перебування делегації у Лондоні.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту надало запитувачу інформацію лише стосовно кількості днів та дат перебування делегації Міністерства у Лондоні. Надання іншої запитуваної інформації Міністерство відкладало на невизначений термін, мотивуючи це різними причинами, а саме необхідністю відшкодування витрат на копіювання документів та проведенням ревізії Фінансовою державною інспекцією України. Незважаючи на те, що Міністерство так і не назвало вартість копіювання, пан Андрушко підтверджував свою згоду відшкодувати Міністерству такі витрати, але Міністерство так і не надало йому можливості отримати документи. Сергій Андрушко звернувся до суду з вимогою визнати бездіяльність державного органу протиправною та надати запитану інформацію.

За результатами розгляду справи суд виніс рішення, яким частково задовольнив позовні вимоги: зокрема, суд зобов’язав Міністерство надати інформацію з усіх питань, якими цікавився запитувач. Водночас суд не визнав бездіяльність органу влади протиправною, бо Міністерство все ж вчинило певні дії стосовно надання інформації запитувачу. Крім того, суд не погодився із тим, що копії документів мають бути надані запитувачу безоплатно.

Юридичний супровід справи та представлення інтересів Сергія Андрушка в суді здійснювала адвокат Діана Проценко.

Цю справу підтримав Фонд захисту права на доступ до інформації, заснований Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».