Розбалансований та недостовірний «Трафік з Кивою»

October 17, 2016

Незалежна медійна рада за запитом регулятора розглянула випуски передачі «Трафік з Кивою» від 28 лютого, 3 квітня та 24 квітня 2016 року на предмет дотримання етичних стандартів діяльності журналіста ведучим передачі, на той момент головою Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України, Іллею Кивою.

У своєму десятому висновку Незалежна медійна рада встановила порушення стандартів достовірності та збалансованості подання інформації в кількох випусках передачі «Трафік з Кивою», що транслювалися на телеканалі NewsOne. Випуски стосувалися проблем удосконалення механізмів боротьби з наркозлочинністю в Україні й були підготовлені у формі студійної дискусії ведучого з запрошеними гостями. Також під час кожної передачі проводилися опитування громадян телефоном у прямому ефірі.

Перш за все, Незалежна медійна рада наголосила, що стандарти достовірності та збалансованості подання інформації мають бути застосовними до авторських програм, що передбачають формат дискусії, задля уникнення можливого маніпулювання глядачем. Крім того, у подібних справах слід зважати на дотримання телерадіоорганізаціями норм власних редакційних статутів, які також визначають обсяг розуміння організаціями стандартів, покладених на власних співробітників.

Стандарт достовірності передбачає відсутність незазначення джерел інформації, наведення статистики без джерела для підтвердження викладених суджень. Водночас Ілля Кива та окремі гості під час передач наводили непідтверджені статистичні дані щодо наркозлочинності, а також демонстрували відео з інсценуванням купівлі наркотичних засобів, яке не дає змогу зрозуміти, чи були наркотики куплені насправді. Крім того, НМР наголошує: при здійсненні опитувань у прямому телеефірі глядачів має бути повідомлено, що результати цього опитування не є репрезентативними і що вони відбивають лише думку тих осіб, які взяли в ньому участь.

Щодо стандарту збалансованості, то в передачах подібного формату він передбачає запрошення до студії, зокрема, гостей, що є фахівцями з обговорюваної тематики й можуть висловлювати думку, альтернативну до озвученої ведучим. Тимчасом як у передачах, що були предметом розгляду, гості хоча формально й представляють різні суспільні групи, а проте за змістом підтримують одну й ту ж думку а подекуди й визнають, що не є фахівцями з теми.

Окремо Незалежна медійна рада звернула увагу на неприпустимість показу у прямому ефірі процесу приготування наркотичного засобу.

Повний текст рішення читайте за посиланням.