ІМП разом із громадськими активістами закликали депутатів проголосувати за законопроект про роздержавлення

October 8, 2015

У четвер, 8 жовтня, у Верховній Раді буде розглядатись законопроект №1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», мета якого припинити витрачання бюджетних коштів на «піар» місцевої і центральної влади, встановити справедливу конкуренцію на ринку преси і дати поштовх для розвитку друкованих ЗМІ. Щоб підкреслити неадекватність нинішньої ситуації, коли в країні випускаються газети за бюджетний кошт, журналісти та громадські активісти створили сатиричну газету «Радянський Меридіан», яка здебільшого була зібрана зі сканованих статей, що були надруковані у так званих «районках».

Pdf-версія газети Радянський Меридіан

Прийняття законопроекту «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» є зобов’язанням України перед радою Європи та частиною Дорожньої карти реформ Реанімаційного Пакету Реформ, що стала однією зі складових Коаліційної угоди.

 

За словами директора Інституту Медіа Права, експерта Реанімаційного пакету реформ Тараса Шевченка законопроект передбачає реформування друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими державними органами. «Згідно законопроекту реформування буде відбуватись у два етапи. На першому етапі реформуватимуться ті газети, які виявили бажання і це буде тривати рік. На другому етапі усі інші державні друковані ЗМІ впродовж двох років», – відмітив пан Шевченко.

 

Законопроектом передбачається чотири способи проведення процесу реформування:

  1. Вихід державних та місцевих органів із складу засновників (за відсутності майна редакції);
  2. Перетворення редакції трудовим колективом у суб’єкт господарювання;
  3. Приватизація майна редакції на загальних засадах;
  4. Перетворення в офіційні друковані видання.

 

Що стосується гарантій реформованим ЗМІ, то за Тарас Шевченко пояснив, що тим газетам, які вирішили йти шляхом роздержавлення майно редакції передається безоплатно за умови, якщо зберігається назва, мова видання та тематична спрямованість. «Також за цими газетами строком на 15 років будуть залишатись орендовані приміщення з розміром орендної плати, яку встановлюють для бюджетних організацій», – підкреслив Тарас Шевченко.

 

Для того, щоб ілюструвати ситуацію, яку потрібно виправити законопроектом про роздержавлення, громадські активісти та журналісти випустили сатиричну газету «Радянський Меридіан», яку роздали народним депутатам. Пояснюючи назву ідейний натхненник створення цього видання, головний редактор проекту «Історична Правда» Вахтанг Кіпіані зазначив, що так звані «районки» робляться зараз так, як робились їхні попередниці, органи райкомів партії, у часи СРСР. «Вони так само люблять владу, не дають слово громаді і бідні, як церковні миші. Вони мають піти на «волю» і конкурувати з іншими незалежними газетами. Громадяни не повинні фінансувати цей релікт минулого зі своїх податків», – наголосив пан Кіпіані.

 

Найсмішніше, що за задумом всі статті у «Радянському Меридіані» мали бути авторськими і їх потрібно було написати. «Спочатку хотіли написати щось абсурдне, але потім виявилось, що реальність більш абсурдна і переплюнути її буде неможливо. Тому авторські матеріали склали буквально 10% відсотків, а все інше це скановані копії реальних статей, заміток та привітань з існуючих «районок», – відмітив Вахтанг Кіпіані.

 

За підрахунками Інституту Медіа Права, сьогодні одних тільки газет, які видають місцеві органи влади, налічується близько 550. Їх тижневий наклад сягає більше 1 000 000 штук. Це сотні мільйонів гривень, які йдуть на так званий «піар» місцевої та центральної влади!

На підтримку законопроекту Інститут Медіа Права також підготував Інфографіку