Розпочався тренінг з професійних та етичних стандартів журналістики

June 10, 2015

Сьогодні, 10 червня, розпочався тренінг для українських та російських журналістів з питань професійних та етичних стандартів журналістики, організований за участі Інституту Медіа Права. Програма тренінгу була складена з урахуванням труднощів в професійній діяльності, з якими час від часу зіштовхуються працівники ЗМІ.

На початку тренінгу учасники з Росії висловили свої очікування отримати інформацію та актуалізувати свої знання з питань можливої відповідальності за поширення інформації про загиблих, що є державною таємницею в Російській Федерації, розповсюдження матеріалів екстремістської тематики, а також ефективний факт-checking.

Для журналістів з України найактуальнішими питаннями виявились правові аспекти проведення фото- та відеозйомки в суді, питання акредитації працівників медіа, проблеми перешкоджання професійної діяльності журналістів на окупованих територіях Донбасу та Криму.

Зрештою, учасники обох груп висловили сподівання обмінятися власним практичним досвідом з колегами, насамперед, щодо етичних стандартів,  вдалих жанрових підходів у висвітленні поточних подій, а також  шляхів уникнення самоцензури.

 В рамках першої сесії з питань національного законодавства були обговорені наступні теми:

  • актуальні аспекти регулювання медіа в Україні; дифамація; питання захисту приватного життя та права на доступ до інформації, проведення репортажів із зали суду. Тренером виступив директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко;
  • правові аспекти проведення фото-та відео зйомки, про які детально розповіла журналістам юрист ІРРП Людмила Панкратова;
  • доступ до публічної інформації. Тренером виступив юрист ІМП Ігор Розкладай;
  • останні зміни в медіа-законодавстві України. Тренером виступила юрист ІМП Віта Володовська.
  • аспекти регулювання російського медіа законодавства та   практичні аспекти уникнення журналістами відповідальності у російських реаліях.  Поглибити знання допомогла учасникам із Росії  Світлана Кузеванова, медіа юрист Центру Захисту Прав ЗМІ. 

 

Тренінг для журналістів з України та Росії проводиться в рамках виконання проекту «Підтримка свободи медіа», який реалізується консорціумом за участі Інституту Медіа Права та Центром захисту прав ЗМІ на чолі з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів Європа (IREX Europe) за підтримки Європейського Союзу

 

2015-06-11 11.13.47