СБУ у 2012 році відмовила в наданні інформації 15% запитувачів

January 31, 2013

Прес-центр Служби безпеки України опублікував звіт роботи із запитами на публічну інформацію, які надійшли до Служби безпеки України протягом 2012 року.

За даними підрозділу з розгляду звернень громадян Громадської приймальні СБ  України протягом 2012 року надійшов 901 запит на публічну інформацію, серед яких 878 – індивідуальні (від фізичних та юридичних осіб), 23 – колективні.

У повному обсязі було задоволено 526 запитів, частково – 163, відмовлено у доступі до інформації у 139 випадках, 73 запити були скеровані до інших розпорядників інформації згідно з компетенцією.

Підставою для відмови у переважній більшості випадків стало те, що запитувані відомості, на думку СБУ належали до категорії інформації з обмеженим доступом. Щодо змісту запитуваної інформації, то майже 36 відсотків запитів стосувались діяльності та прийнятих рішень Служби безпеки України, понад 18 відсотків – роботи з документами чи їх копіями, понад 11 відсотків – ведення оперативно-розшукових та кримінальних справ, 9 відсотків – отримання архівних відомостей, інші не належали до компетенції СБУ.

Зауважимо, що Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав позов Андрія Богдановича до СБУ щодо ненадання останньою інформації про позивача. Попереднє засідання у справі призначене до розгляду 4 лютого 2013 року.