Сергій Лещенко оскаржує до ЄСПЛ порушення права на отримання інформації щодо конституційного подання

November 22, 2013

П’ятнадцятого листопада 2013 року за сприяння Фонду захисту права на доступ до інформації до Європейського суду з прав людини було подано заяву журналіста Сергія Лещенка, яка стосується порушення права на свободу вираження поглядів (а саме – права вільно одержувати та поширювати інформацію), передбаченого статтею 10 Європейської конвенції. Інтереси журналіста в суді представляє адвокат Едуард Марков.

Підставою для подання заяви стала відмова Конституційного Суду України надати у відповідь на інформаційний запит Сергія Лещенка копію конституційного подання 51 народного депутата України від 16 жовтня 2012 року щодо перевірки Закону України «Про засади мовної політики» на відповідність Конституції України. Суд першої інстанції, до якого було оскаржено відповідь Конституційного Суду, визнав, що текст конституційного подання містить службову інформацію та персональні дані громадян, і на підставі цього відмовив у задоволенні позову. З таким рішенням не погодився Київський апеляційний адміністративний суд, який задовольнив апеляційну скаргу пана Лещенка і визнав незаконним віднесення запитуваного конституційного подання до інформації з обмеженим доступом. Однак, представник відповідача подав касаційну скаргу, яка буда задоволена Вищим адміністративним судом України 30 травня 2013 року, тобто рішення суду І інстанції було залишено в силі. 

Таким чином, вичерпавши можливості захисту на національному рівні, Сергій Лещенко звернувся за захистом до Європейського суду з прав людини.

У 2009 році аналогічна справа “Tarsasag A Szabadsagjogokert проти Угорщини” вже була позитивно розглянута ЄСПЛ. Зокрема, Суд зазначив, що ст.10 Конвенції про захист прав людини передбачає відкритість міркувань членів парламенту, спрямованих ними до органу конституційної юрисдикції, а отже, обмеження в доступі до такої інформації є порушенням права на вільне одержання та поширення інформації.

Отже, є всі підстави сподіватись на успіх і в цій справі.

ТЕКСТ ЗАЯВИ