Слова “жид”, “хохол” та інші хочуть заборонити у вжитку

December 29, 2012
ВРУ. 21.12.2012  У Верховній Раді України з’явився текст проекту постанови “Про заборону мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність (стосовно образливих висловів “жид”, “хохол”, “москаль” тощо), зареєстрований н.д. Вадимом Колесніченком за № 1152.

Відповідно до тексту проекту Верховна Рада має заборонити використання мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність («жид», «хохол», москаль» та інших) в органах державної влади, установах та організаціях, на підприємствах, у закладах освіти, науки, культури, в сферах зв’язку та інформатики тощо (що означає поширення сфери дії постанови на мережу інтернет – прим.) Єдиним винятком є сфера наукових досліджень, художньої літературної творчості, критичних публікацій в засобах масової інформації.

Кабінету Міністрів України разом з Національною Академією Наук України та профільними громадськими організаціями й зацікавленими народними депутатами доручатиметься розробка проекту закону щодо запровадження механізму протидії використання мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність за етнічною, мовною, чи релігійною тощо ознаками у публічному і приватному дискурсі. Ба більше, зазначені установи мають підготувати методичні рекомендації з метою уточнення лексичного вживання висловів, що принижують людську гідність та належать до мови ворожнечі.

Міністерству внутрішніх справ та Генпрокуратурі доручатиметься підготовка розпорядження “щодо удосконалення роботи із застосування антидискримінаційного законодавства, притягнення до відповідальності винуватих осіб”, а також “проведення системного моніторингу застосування органами міліції статті 161 Кримінального кодексу України”. Про результати цього моніторингу зазначені установи будуть зобов’язані інформувати Верховну Раду України.

Зауважимо, що відповідно до ст. 92 питання що стосуються прав і свобод людини і громадянина, обов’язки громадянина визначаються виключно законами України.

Картка проекту: w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=0&pf3511=45240