Слухання зі свободи слова

December 7, 2009
Другого грудня 2009 року в стінах Верховної Ради України відбулися парламентські слухання “Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації”.

Слухання проводилися на виконання Постанови ВРУ “Про проведення парламентських слухань на тему: “Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації” № 1726-VI від 17 листопада 2009 року.

Протягом слухань виступили представники Держкомтелерадіо, Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, Омбудсмен, представники регіональних ЗМІ.

Учасники звернули увагу на той факт, що стаття кримінального кодексу за  перешкоджання діяльності журналістів застосовувалася всього два рази, зокрема через відсутність волі з боку правоохоронних органів, а більш тяжкі злочини проти журналістів не знаходять логічного завершення. Крім того, наводилися приклади щодо утисків журналістів та редакторів з боку місцевої влади, зокрема багато часу приділили конфлікту щодо одеського телецентру.

Нагадаємо, що причиною для проведення слухань стало невиконання рекомендацій попередніх слухань, відсутність сутєвих зрушень із роздержавленням державних та комунальних ЗМІ, фактична цензура і тиск на ЗМІ в регіонах та проблеми внутрішньоредакційних стосунків.

За наслідками слухань можливе ухвалення постанови Верховної Ради з рекомендаціями слухань.