Спільна Заява щодо захисту суспільної моралі

March 12, 2015

      


Заява Руху «Стоп цензурі!» та РПР-Медіа

у зв’язку з набуттям чинності змін до Закону України «Про захист суспільної моралі»

10 лютого Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” (щодо державного нагляду)», який був підписаний Президентом України 3 березня 2015 року і передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕКу) .

Медіаспільнота вітає рішення Парламенту та Президента України Петра Порошенка, які дослухались до вимог громадськості і нарешті  припинили діяльність органу, який протягом 10 років свого існування витрачав мільйони державних коштів на цензурування творчої і журналістської діяльності.

Новий закон поряд із скасуванням усіх повноважень НЕКу щодо державного контролю повністю вилучає будь-які згадки про цей псевдо-експертний орган із законодавства, чим усуває юридичні перешкоди для остаточної ліквідації «моральної комісії» в Україні.

У зв’язку з цим, ми звертаємось до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з вимогою якомога швидше забезпечити проведення заходів, спрямованих на остаточну ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

Ми також закликаємо Кабінет Міністрів України здійснити усі необхідні кроки для ефективного перерозподілу матеріально-фінансових ресурсів, передбачених для НЕКу, на виконання важливих завдань щодо забезпечення свободи вираження поглядів в Україні, зокрема, впровадження суспільного мовлення.

Ми наголошуємо, що мета захисту інформаційного простору ніколи не повинна бути ширмою для створення будь-яких державних органів цензури, а має досягатись лише через впровадження ефективних та демократичних медіа-реформ!