STRATEGIC LITIGATION: українське бачення

June 1, 2009

18 – 19 травня 2009 року у Києві відбувся Тренінг зі стратегічного ведення судових процесів щодо захисту права на свободу вираження поглядів та доступу до інформації.

 

Організаторами виступили  Інститут Медіа Права спільно з МО “Міжнародна підтримка медіа” (International Media Support) та  МО Артикль 19 (Article IX, London).

 

Тренінг було присвячено ознайомленню з основними засадничими аспектами та висвітленню практичного застосування стратегічного ведення судових процесів,   суть яких зводиться до того,  судовий процес(litigation) як такий  використовується не лише як засіб захисту порушених прав окремої особи. Такого роду процеси спрямовані на  задоволення інтересу  більш широкого кола осіб, що  «в народі» називаються справами  суспільного інтересу. Особлива увага приділялася питанням розробки стратегічних планів судового захисту у сфері захисту свободи слова та права на інформацію.


Протягом двох днів  експерти Барбора Буковська (директор юридичних програм Артиклю 19) , Бойко Боєв( юрист Артиклю 19), Тарас Шевченко (директор Інституту Медіа Права) проводили тематичні сесії за результатами яких учасники тренінгу наприкінці мали представити приклади проектів-планів для стратегічного ведення  судового процесу по обраним ними питанням. 

До участі були запрошені спеціалісти в галузі медіа з багатьох міст України(Київ, Чернігів, Запоріжжя, Львів, Харків), зокрема представники організацій ГО «Інститут масової інформації»,МГО «Інтерньюз-Україна», Незалежної асоціації мовників, Індустріального телевізійного комітету та ін.