Суд: Мін’юст порушив право запитувача інформації

April 6, 2012
Тридцять першого березня 2012 року Інститут Медіа Права отримав рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким були задоволені у повному обсязі позовні вимоги юриста організації Ольги Сушко.

Звернення до суду було пов’язано із тим, що Міністерство юстиції України відмовило у наданні за запитом копій штатних розписів двох його підрозділів. Міністерство аргументувало це тим, що запитані документи містять конфіденційну інформацію про працівників, а саме відомості про розмір посадового окладу.

Натомість у позовній заяві юрист Інституту Медіа Права наголосила, що посадові та службові особи Міністерства юстиції отримують заробітну плату із коштів Державного бюджету України. За Законом України «Про доступ до публічної інформації» інформація про отримання ними цих коштів не може бути обмежена у доступі. Аналогічні положення про державних службовців містяться й у Законі України «Про засади запобігання і протидії корупції». Тому позивач просила визнати протиправною відмову Міністерства юстиції України у наданні інформації та зобов’язати орган влади надати їй копії відповідних штатних розписів.

У позові також було означено, що відповідь Міністерства юстиції України не містила опису оскарження відмови всупереч вимогам п. 4) ч. 4 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Таким чином ще одна позовна вимога полягала у визнанні відповіді неправомірною за формою.

Суд підтримав аргументи позивача і виніс рішення, яким повністю задовольнив позовні вимоги. Тепер Інститут Медіа Права очікує на виконання судового рішення і надання запитаних документів.