Суд наказав відкрити документи про виділення земельної ділянки, розміром 1,6 га

November 28, 2013

Депутат сільської ради Діна Ситченко, захищаючи інтереси  12 сімей  будинку № 2 по вул. Інститутська селища Сонячне, намагалася   отримати відомості про виділення земельної ділянки, яка до того належала сільраді  і була громадською власністю. Метою було отримати копії документів, у яких зафіксовані рішення щодо цієї земельної ділянки, зокрема її виділення, землевідведення, передачі у власність тощо. А саме: витяг з протоколу засідання сесії, копію рішення №  27 від 04.03.2010  року  та   загальну викопіровку з генерального плану сел. Сонячне, де було б чітко зазначено  розміри та межі розташування земельної ділянки, виділеної рішенням Сонячної сільської ради Запорізького району Запорізької області.

Сонячна сільська рада Запорізького району Запорізької області надавати інформацію на запит відмовилася. Підставою для відмови стало те, що інформація містить персональні дані. Крім цього, у відповіді сільради було вказано про можливість ознайомитись з інформацією у публічній кадастровій карті України на відповідному веб-сайті.

31 жовтня Запорізький районний суд виніс рішення у цій справі, не погодившись з такими аргументами. Позовні вимоги пані Ситченко суд задовольнив частково.

Зокрема, в рішенні зазначено, що відмова сільської ради суперечить положенням частини 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», відповідно до якої не може обмежуватись доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. Крім цього, згідно з статтею 22 зазначеного закону, відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Водночас суд не задовольнив вимоги щодо надання витягу з протоколу засідання, вважаючи, що  така можливість не передбачена законодавством (тільки копії документів). Щодо загальної викопіровки з генерального плану –  про неї не йшлося  в запиті.

Сонячна сільська рада оскаржила рішення суду до апеляційної інстанції. Справа перебуває на розгляді в Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді. Розгляд справи перенесено на ближчий термін з 25 травня на 17 квітня 2014 року.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».