Суд не задовольнив позов у справі Віктора Тарана

August 9, 2013

Дев’ятого серпня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення у справі за позовом директора Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана до Апарату Верховної Ради України. Суд визнав законною відмову Апарату Верховної Ради надати за запитом  декларації про доходи народних  депутатів. Інтереси позивача у суді представляла Ольга Сушко, юрист Інституту Медіа Права.

Нагадаємо, судовий позов пов’язаний із тим, що Віктор Таран звернувся до Апарату Верховної Ради України із запитом про надання копій декларацій про доходи шести народних депутатів України: голів депутатських фракцій (О. Єфремова, В. Кличка, П. Симоненка, О. Тягнибока, А. Яценюка) та Голови Верховної Ради України В. Рибака.

Апарат Парламенту не надав запитані декларації, мотивуючи відмову наявністю у цих документах конфіденційної інформації про народних депутатів та членів їх сімей. Проте відповідно до чинного законодавства відомості з декларацій парламентарів не лише повинні надаватися запитувачам, а й підлягають публікації в офіційних друкованих виданнях. За законом лише невелика частина інформації у деклараціях є конфіденційною, однак Апарат Верховної Ради міг заретушувати ці дані при наданні відповіді.

Раніше у судовому засіданні було оголошено перерву  для надання доказів того, що лист із копією декларації А. Яценюка було надіслано запитувачу. Проте Віктор Таран жодного подібного листа не отримував.

Юрист Інституту Медіа Права Ольга Сушко зазначила, що наступним кроком буде звернення до суду апеляційної інстанції.

З текстом рішення можна ознайомитись тут