Суд не задовольнив позов у справі журналіста Ігоря Луценка

June 7, 2013

Двадцять дев’ятого травня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення за результатами розгляду позовної заяви журналіста Ігоря Луценка до Міністерства культури України.

Позов було подано у зв’язку з тим, що Міністерство культури України відмовило журналістові у наданні копій штатного розпису та посадової інструкції директора Музею історії Десятинної церкви.

Свою відмову орган влади мотивував необхідністю захисту персональних даних, які містяться в запитуваних документах. Однак вказана відповідь містила відмову в частині запиту про надання копії штатного розпису Музею історії Десятинної церкви та відмову щодо надання копії контракту директора вказаного закладу, яка не була предметом запиту.

Позивач та його представник у позові обгрунтували, що Міністерство культури України не мало право відмовляти в доступі до інформації про штатний розпис та посадову інструкцію директора установи, яка фінансується бюджетними коштами та діяльність якої є предметом суспільного інтересу.

Однак суд відмовив у задоволенні позову Ігоря Луценка посилаючись на те, що інформація про штатний розпис була отримана відповідачем при здійсненні ним функцій органу управління і не зберігається у Мінкульті, контракт директора належить до конфіденційної інформації, а його посадова інструкція не була складена. Щоправда, при наданні відповіді на запит орган влади не вказував, що у нього відсутні штатний розпис і посадова інструкція, про які йшлося.

Ігор Луценко за підтримки  Фонду захисту права на доступ до інформації має намір оскаржити відповідне рішення до Київського апеляційного адміністративного суду.

Варто також зазначити, що під час розгляду судової справи журналіст отримав Статут Музею історії Десятинної церкви.