Суд не захистив право на інформацію

April 5, 2011

П’ятого квітня 2011 року Окружний адміністративний суд міста Києва розглянув справу за позовом юристки Інституту Медіа Права Ольги Сушко до Державної митної служби України. Колегія суддів дослідила питання про те, чи мала Державна митна служба право відмовляти запитувачці в наданні інформації про фінансування відомчого журналу.

Представник відповідача наголошувала на тому, що Державна митна служба не є розпорядником бюджетних коштів, а тому по відповідну інформацію треба звертатися до того органу, який і є таким розпорядником – до Міністерства фінансів України. Натомість, Ольга Сушко, посилаючись на Закон України «Про інформацію», стверджувала, що оскільки Державна митна служба володіє запитуваною інформацією, і такі дані є відкритими, то цей державний орган повинен надавати їх за запитом безпосередньо. Ольга Сушко також зауважила, що інші органи влади (зокрема Верховний Суд України, Міністерство економіки України, Міністерство культури і туризму України, Міністерство промислової політики України, Державний комітет архівів України) надали повну інформацію про витрати з бюджету на аналогічний запит.

Судовий розгляд тривав не більше десяти хвилин, і в результаті суд виніс рішення, що відмова Державної митної служби України в наданні інформації є правомірною. У судовому засіданні була виголошена лише вступна та резолютивна частина постанови. Мотивація ж суду стане відомою сторонам після отримання повного письмового тексту судового рішення. Відповідна постанова буде складена у повному обсязі через 5 днів після слухання справи.

Юристи Інституту Медіа Права мають намір оскаржити зазначене судове рішення до Київського апеляційного адміністративного суду.