Суд проти Міністерства юстиції України виграно!

March 19, 2013

18 березня 2013 року Інститут Медіа Права отримав рішення Вищого адміністративного суду України у справі за позовом юриста Інституту Ольги Сушко до Міністерства юстиції України. Цим рішенням суд підтвердив право громадян отримувати на запит штатні розписи структурних підрозділів міністерства.

Справа була розпочата ще у 2011 році. 4 липня 2011 року пані Сушко подала до Міністерства юстиції України запити із проханням надати копії штатних розписів двох його підрозділів: Департаменту міжнародного права та співробітництва та, окремо, Управління європейської інтеграції цього департаменту.

Міністерство юстиції відмовило у наданні цих документів, стверджуючи, що вони містять конфіденційну інформацію про працівників, а саме відомості про розмір посадових окладів. Вважаючи цю відмову неправомірною і посилаючись на положення Закону України «Про доступ до публічної інформації», Ольга Сушко оскаржила цю відмову до суду.

Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги у справі: визнав відмову у наданні інформації протиправною і зобов’язав орган влади надати документи позивачу. Однак міністерство оскаржило це судове рішення до апеляційного суду. Київський апеляційний адміністративний суд 1 листопада 2012 року підтримав точку зору позивача і суду першої інстанції. Тим не менше, Мін’юст продовжив оскаржувати судові рішення і звернувся з касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України.

Суд касаційної інстанції прийшов до висновку, що рішення судів першої та апеляційної інстанції були законними і обґрунтованими, а тому залишив без задоволення касаційну скаргу. В ухвалі Вищий адміністративний суд України зазначив: «Аналізуючи зазначені вище норми чинного законодавства та встановивши фактичні обставини справи, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку щодо задоволення позовних вимог, оскільки фінансування виплат заробітної плати працівників Міністерства юстиції України здійснюється за рахунок бюджетних коштів, штатний розпис не передбачає зазначення персональних даних осіб, які займають відповідні посади за цим штатним розписом, а тому не є інформацією конфіденційною або інформацією з обмеженим доступом».

Таким чином, Вищий адміністративний суд України прийняв рішення на користь позивача, і тепер Міністерство юстиції зобов’язане надати копії запитаних штатних розписів.

Із ухвалою Вищого адміністративного суду України можна ознайомитись у приєднаному документі.