Суд розгляне апеляцію ІМП щодо відкритості автобіографій депутатів

August 10, 2015

Київський апеляційний адміністративний суд 17 серпня об 11 год. 10 хв. розгляне скаргу Інституту Медіа Права і вирішить, чи законно Центральна виборча комісія обмежила доступ до автобіографій лідерів політичних партій, що пройшли до Верховної Ради восьмого скликання.

У листопаді 2014 року, одразу після встановлення результатів парламентських виборів, Інститут Медіа Права звернувся до ЦВК з проханням надати копії автобіографій очільників списків партій-переможців: Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка, які вони подавали при реєстрації як кандидати. У відповідь ЦВК надала лише короткі біографічні довідки, що раніше були оприлюднені на її сайті, зазначивши, що інші відомості про кандидатів є конфіденційними.

Таким чином, ЦВК відмовилась розкривати відомості, наприклад, про освіту, трудову та громадську діяльність кандидатів, посилаючись на те, що ці дані не впливають на волевиявлення виборців чи право громадян на участь в управлінні державними справами і їх оприлюднення не є суспільно необхідним. З такою позицією погодився Окружний адміністративний суд м. Києва, до якого громадська організація оскаржила відмову в наданні інформації.

Водночас, виборче законодавство прямо передбачає, що вся інформація, яка міститься у документах, поданих кандидатами для реєстрації на виборах є відкритою, а тому не може обмежуватись в доступі. Більше того, ні ЦВК, ні суд першої інстанції належним чином не виконали вимоги «трискладового тесту», відмовляючи в доступі до даних автобіографій, тобто не оцінили, чи може поширення відомостей заподіяти істотну шкоду кандидатам і чи може така шкода переважити право громадян отримувати повну інформацію про своїх представників у владі, щоб належно оцінювати їх діяльність і робити усвідомлений вибір.

У зв’язку з цим, Інститут Медіа Права оскаржив рішення окружного суду до апеляційної інстанції, де продовжить боротись за розкриття автобіографій народних обранців.

Розгляд справи є відкритим.

Дата і час: 17 серпня, 11:10

Місце: Київський апеляційний адміністративний суд, вул. Московська, 8, корп. 30, зал засідань №07

 

Акредитація для журналістів:

Віта Володовська (представник ІМП)

v.volodovska@gmail.com
тел. 093 587 13 58