Суд відмовив у задоволенні позову Оксани Коваленко проти Апарату ВРУ

January 27, 2014

В жовтні 2013 року журналістка Оксана Коваленко надіслала інформаційний запит до Апарату Верховної Ради України з проханням надати їй інформацію про те, в якому номері офіційного друкованого видання Верховної Ради України була оприлюднена декларація Єфремова Олександра Сергійовича або вказати адресу сторінки офіційного веб-сайту, на якій розміщена ця декларація. Однак, у відповідь, Апарат ВРУ відмовив в наданні інформації, посилаючись на те, що вона не була отримана або створена в процесі виконання Верховною Радою України своїх повноважень.

Оскільки така відмова суперечить статті 12 Закону України «Про заходи запобігання та протидії корупції», яка прямо встановлює обов’язок оприлюднювати у встановленому порядку відомості з декларацій народних депутатів, а також низці положень підзаконних правових актів, що визначають повноваження та обов’язки Апарату Верховної Ради України, зокрема, щодо забезпечення доступу до публічної інформації, Позивач та її представники звернулись до суду.

Двадцятого січня 2014 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог Оксани Коваленко, обґрунтовуючи правомірність відмови тим, що оприлюднення відомостей з декларації народного депутата може здійснюватись виключно за його згодою. При цьому, суд посилається на рішення інших судів, в яких йдеться про відмову в наданні копій декларацій чи доступу до ознайомлення з ними, хоча в даному випадку Позивач хотіла отримати лише інформацію про те, де були оприлюднені відкриті відомості з декларації народного депутата, що підлягають обов’язковому оприлюдненню згідно із антикорупційним законодавством.

Таким чином, оскільки суд не встановив належним чином усіх обставин справи і прийняв необґрунтоване рішення, Оксана Коваленко та її представники готують апеляційну скаргу на постанову суду першої інстанції.

 

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».