Суд відмовив в наданні інформації про бомбосховища у Броварах

February 9, 2015

Броварський міськрайонний суд не допоміг розкрити інформацію про бомбосховища у Броварах, яку намагався дізнатися журналіст Дмитро Карпій.Відмову надати інформацію суд визнав необґрунтованою, однак, не задовольнив вимог за позовом про розкриття відомостей. Судову справу веде Інститут Медіа Права.

Броварський міськрайонний суд  5 лютого 2015 року завершив розгляд справи за позовом журналіста Дмитра Карпія до Броварської міської ради щодо неправомірної відмови в наданні інформації про кількість, місце розташування  бомбосховищ у м. Бровари, стану їх готовності та фінансування з місцевого бюджету. Повний текст рішення з обґрунтуванням мотивів суду поки готується, однак на засіданні суд проголосив резолютивну частину, відповідно до якої позов задоволено частково. Відмова в наданні відомостей  була визнана неправомірною, однак, замість задоволення позовних вимог щодо надання повної інформації у відповідь на запити журналіста, суд лише зобов’язав міську раду повторно їх розглянути.

У вересні минулого року Дмитро Карпій звернувся до Фонду захисту права на доступ до інформації Інституту Медіа Права з проханням забезпечити юридичний супровід у справі проти Броварської міської ради, яка відмовилась розкрити інформацію про захисні споруди у місті, посилаючись на те, що запитані відомості є державною таємницею. У ході судового розгляду, який розпочався ще у грудні 2014 року, представники міськради визнали, що інформація не є таємною, однак продовжували наполягати на обмеженні доступу до неї уже як до службової інформації. При цьому, було встановлено, що відомості про кількість захисних споруд у Броварах та їх готовність раніше озвучувалась на відкритому засіданні міськради, а тому законних підстав обмежувати доступ до таких даних не було.

Зважаючи на суспільну важливість інформації про можливості захисту населення в умовах серйозних військових загроз, Дмитро Карпій та його представник, юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська мають намір оскаржити рішення Броварського суду до апеляційної інстанції.