Суд відмовив в наданні інформації з декларацій про доходи міністрів

February 25, 2014

Громадська організація «Трансперансі Інтернешенел Україна» направила запити до МВС України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Мінекології та природних ресурсів та Міністерства охорони здоров’я з проханням надати копії декларацій про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру або відомості з таких декларацій відповідних міністрів. Однак, жоден із вказаних органів не надав запитуваної інформації.

У зв’язку з цим «Трансперансі Інтернешенел Україна» звернулась до суду з позовом про визнання неправомірними відмов в наданні публічної інформації на запит. Відповідачі посилались на те, що запитувані Позивачем відомості були раніше оприлюднені і були доступними для ознайомлення, а також на те, що копії документів не можуть бути надані як такі, що містять інформацію з обмеженим доступом.

Суд, всупереч прямим нормам статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» , яка передбачає,що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерелвважається неправомірною відмовою в наданні інформації, погодився з аргументами відповідачів, вказавши на те що відомості з декларацій міністрів були опубліковані у спеціалізованих ЗМІ і Позивач мав можливість з ними ознайомитись. На думку Суду, це означає, що в даному випадку права громадської організації порушеними не були, а отже, підстав для задоволення позову не було.

Позивач та його представники готуються оскаржити рішення до апеляційної інстанції.

Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua