Суд відмовив в наданні копій декларацій суддів Конституційного Суду України

February 6, 2014

Київський апеляційний адміністративний суд 30 січня 2014 року  розглянув апеляційну скаргу Олега Бєлова на рішення Окружного адмінсуду міста Києва, що визнав законною відмову в наданні пану Бєлову копії декларацій трьох суддів  – Головіна А.С., Винокурова С.М. та Бауліна Ю.В.

З відповідним запитом, в якому висловлювалось прохання надати копії декларацій, завірені підписом відповідальної особи, Позивач звернувся ще 30 червня минулого року. Однак, у відповідь отримав відмову, оскільки, як зазначив Відповідач, декларації містять відомості, що належать до персональних даних, які не підлягають оприлюдненню, а самі декларації зберігаються в особових справах суддів, які віднесені до документів, що містять службову інформацію.

Суд першої інстанції підтримав позицію Відповідача, зазначивши, що відмова в доступі до інформації була законною. При цьому, ні Окружний адмінсуд, ні в подальшому апеляційний, не врахували, що норми про забезпечення доступу до публічної інформації в КСУ, прямо передбачають можливість надання копій документів з необхідним відокремленням або приховуванням інформації, яка є обмеженою в доступі. Крім цього, в своїх рішеннях суди посилаються на те, що відомості з декларацій були оприлюдненні і ЗМІ і є у вільному доступі, хоча відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», відсилання запитувача до загальнодоступних джерел вважається неправомірною відмовою.

Київський апеляційний адміністративний суд також погодився з висновком про те, що завірені копії декларацій не можуть бути надані, оскільки це суперечить правилам нотаріального діловодства про неможливість посвідчувати документи із закресленими словами тощо. При цьому, варто зазначити, що зазначені правила поширюються виключно на нотаріальну діяльність, а Позивач лише хотів отримати копії декларацій з підписом відповідальної за доступ до публічної інформації особи.

У зв’язку з цим, Олег Бєлов та його представники готуються оскаржувати рішення судів у касації.

 

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».