Суд виніс рішення на користь журналіста проти Конституційного суду (ДОДАНИЙ ТЕКСТ)

April 3, 2013

21 березня 2013 року Київський апеляційний адміністративний суд виніс рішення у справі за позовом журналіста Сергія Лещенка проти Конституційного Суду України.  

Предметом позову було оскарження відмови Конституційного Суду надати журналісту Сергію Лещенку копію конституційного подання 51 народного депутата України, який надійшов на адресу Секретаріату Конституційного Суду України 16 жовтня 2012 року щодо перевірки Закону України «Про засади мовної політики» (№ 5029-VI від 3 липня 2012 року) на відповідність Конституції України.

Апеляційна скарга була подана паном Лещенком після рішення суду першої інстанції, який визнав, що текст конституційного подання містить службову інформацію та персональні дані громадян, і на підставі цього відмовив у задоволенні позову. Київський апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу задовольнив і визнав незаконним віднесення запитуваного конституційного подання до інформації з обмеженим доступом. Вирішальне значення для вирішення справи мала практика Європейського суду з прав людини а саме рішення у справі «Угорська спілка громадянських свобод проти Угорщини», згідно з якою трактування Європейським судом ст.10 Конвенції про захист прав людини передбачає відкритість міркувань членів парламенту, спрямованих ними до органу конституційної юрисдикції.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.