Суд ЄС зобов’язав Google забезпечити право особи «бути забутою»

May 13, 2014

Суд ЄС 13 травня прийняв цікаве і неоднозначне рішення у справі Google Spain v. Agencia Española de Protección de Datos проти корпорації GoogleІспанії, визнавши, що за певних обставин Google (як і інші пошукові сервіси) зобов’язані вилучати з результатів пошуку посилання на окремі статті, судові рішення  чи інші документи, які містять персональні дані особи. Цим забезпечується так зване «право бути забутим», за яким користувачі повинні отримати можливість звертатися до Інтернет-компаній з проханням знищити певну інформацію про них у Мережі.

Свою позицію Суд обґрунтовує, зокрема, тим, що можливість отримати інформацію про особу за допомогою введення її імені в пошукову систему, значно спрощує доступ до неї для будь-якого Інтернет-користувача, і цим самим може відігравати суттєву роль в поширенні такої персональної інформації, а отже – становити більше втручання в фундаментальне право особи на приватність, ніж просто оприлюднення персональної інформації на окремій веб-сторінці.

При цьому, вимога вилучення із списку пошукових результатів  за ім’ям особи посилання на інформацію про неї, на думку суду, переважає не лише економічний інтерес корпорації, але і загальний інтерес усіх користувачів мати доступ до цієї інформації через такі пошукові запити. Водночас, це правило не може поширюватись на ситуації, коли йдеться про осіб, які відіграють значну роль в суспільному житті, адже виключення посилань на таку інформацію може поставити під сумнів право на доступ до інформації як таке.

 Текст рішення англ. мовою доступний за посиланням.