Судді не завжди застосовують прогресивні норми закону «Про доступ до інформації»

February 7, 2013

Сьомого лютого 2013 року, з нагоди другої річниці ухвалення закону Про доступ до публічної інформації, експерти презентували результати моніторингу відкритості інформації в Україні. Громадські активісти, журналісти та представники влади оцінили дію Закону та проаналізували загальний стан реалізації права на інформацію в Україні.

Юрист Інституту Медіа Права Ольга Сушко узагальнила досвід судових оскаржень та наголосила, що за два роки суди України так і не почали брати до уваги деякі прогресивні норми, закладені у Законі “Про доступ до публічної інформації”. Наприклад, судді часто не зважають на положення щодо відкритості інформації про бюджетні кошти. Експерт виразила надію, що рішення Європейського суду у справах щодо України змінять цю практику на краще.

Центр Політичних Студій та Аналітики підготував рейтинги органів влади, які найкраще і найгірше виконували приписи закону у сфері доступу до інформації. Список найзакритіших органів влади на місцевому рівні очолили Чернівецька обласна державна адміністрація та Миколаївська міська рада. За це вони отримали І місце в номінації “Таємна бюрократія”.Львівська ОДА та Донецька міська рада у 2012 році відзначились у номінації “Каламутна вода” за неповноту та нечіткість у наданні відповідей на запити.

Список переможців у номінації “Прозорість року” очолили Сумська ОДА й Запорізька міська рада, а нагороду “Чиста правда” отримали Запорізька ОДА й Рівненська міська рада. Ці органи влади надавали інформацію найбільш повно і чітко.

За словами журналістки Наталі Соколенко, в Україні існує “скляна стеля” для запитань в інформаційних запитах, яку не можуть “пробити” журналісти. Є теми, про які нічого не можна дізнатися. За “скляною стелею” залишаються відповіді на запитання про деталі оборудок з державними фінансами, землею і майном, в яких фігурують найвищі посадовці, наприклад, із президентською резиденцією “Межигір’я”.

Також на заході виступили Роксолана Стадник (Секретаріат Кабінету Міністрів України), Оксана Нестеренко (Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини), Денис Іванеско (Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України).

 


Завантажити презентацію Ольги Сушко