Судове оскарження приносить результати!

April 26, 2012

У лютому 2012 року Інститут Медіа Права подав чотири позовні заяви до Міністерства інфраструктури України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства оборони України та Миколаївської обласної державної адміністрації. У позовних заявах Інститут Медіа Права вимагав зобов’язати органи влади надати копії свідоцтв про державну реєстрацію їх баз персональних даних. Організація не отримала ці документи у відповідь на запити, які надсилала до органів влади, вивчаючи стан виконання Закону України «Про захист персональних даних».

Ще до розгляду справ у суді Міністерство інфраструктури України та Миколаївська обласна державна адміністрація добровільно надали всю запитану інформацію. Зокрема, міністерство надіслало свідоцтво про реєстрацію бази «Особові дані державних службовців Міністерства інфраструктури України». Миколаївська ОДА надала три свідоцтва на бази персональних даних: «Кадрова служба», «Персональні дані відділу фінансового забезпечення» та «Інформаційна система «Звернення громадян».

Стосовно Міністерства охорони здоров’я України відбувся судовий розгляд. Цей орган влади вказав на належність свідоцтв про реєстрацію баз персональних даних до носіїв службової інформації і відмовився їх надавати. Однак 4 квітня 2012 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав це обґрунтування неналежним, а відмову – протиправною. Водночас, у судовому процесі виявилося інше: міністерство на момент отримання запиту навіть не здійснило державну реєстрацію своїх баз персональних даних. Отже, суд визнав протиправним надання неповної інформації, оскільки міністерство приховало, що на момент отримання запиту не здійснило реєстрацію баз персональних даних.

Триває судовий процес за позовом Інституту Медіа Права до Міністерства оборони України. Це міністерство не надало запитані свідоцтва, запропонувавши звернутися до Державної служби з питань захисту персональних даних. Однак таку відмову не можна вважати правомірною, оскільки за Законом України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник відкритої інформації повинен надавати її безпосередньо. Восьмого травня 2012 року Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне цю справу. Ви можете завантажити копії вищезазначених судових рішень.

Постанова у справі за позовом до Міністерства охорони здоров’я України

Постанова у справі за позовом до Миколаївської обласної державної адміністрації

Якщо Ви бажаєте ознайомитися із додатковими документами, що стосуються цих судових справ, будь ласка, надішліть лист на адресу sushko@medialaw.kiev.ua.