Суди продовжать вирішувати чи можна обмежувати доступ до інформації про помічників депутатів

January 15, 2015

Інститут Медіа Права добився перегляду судового рішення про відмову у доступі до інформаціі в інтересах журналістки Ірини Соломко. Вищий адміністративний суд України 26 листопада розглянув і частково задовольнив її касаційну скаргу щодо ненадання інформації про помічників народних депутатів України.

Журналістка ще у грудні 2011 року звернулася до Апарату Верховної Ради України із запитом, в якому попросила надати їй список помічників народних депутатів6-го скликання; прізвища тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями. Однак їй було відмовлено у наданні цієї інформації.

Окружний та апеляційний адміністративні суди також відмовили в задоволенні позовних вимог щодо зобов’язання надати їй публічну інформацію, посилаючись на те, що Апарат Верховної Ради України нібито не володіє частиною запитаної інформації. Що ж до інших відомостей, то суди визначили, що вони не повинні бути надані, оскільки це конфіденційна інформація про помічників-консультантів. Інститут Медіа Права, вважаючи такі рішення неправомірними, у червні 2012 року в інтересах журналістки оскаржив їх до касаційної інстанції.

ВАСУ розглянув справу лише наприкінці листопада 2014 року, але визнав, що суди попередніх інстанцій неналежно встановили всі обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, у зв’язку з чим, рішення нижчих судів були скасовані, а справа –  направлена на новий розгляд до суду першої інстанції.

При цьому, Вищий адміністративний суд звернув увагу на те, що інформація про помічників депутатів, зокрема тих, які прикріплені до кадрового обслуговування Апарату Верховної Ради  має бути у володінні Відповідача. Крім цього, суди не встановили, чи відповідає обмеження в доступі до інформації «трискладовому тесту» та чи взагалі можна вважати запитану інформацію конфіденційною, якщо відповідно до законодавства не може обмежуватись доступ до інформації про розпорядження коштами з бюджету (з якого здійснюється оплата праці помічників депутатів, які є державними службовцями).

З’ясування цих питань має здійснити Окружний адміністративний суд України, який почне розгляд справи спочатку.