Суспільне мовлення не стартувало із початком 2015

January 10, 2015

Закон «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» було прийнято ще на початку 2014 року, однак досі запуск суспільного мовника в  Україні не відбувся.  Серед кроків влади, що за законом передують створенню НСТУ, можна назвати лише рішення Кабінету Міністрів України щодо створення Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Саме Кабінет Міністрів України та Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мають забезпечити фактичне створення юридичної особи суспільного мовлення, затвердити Статут НСТУ і вжити всіх необхідних кроків для фактичного запровадження суспільного мовлення, зокрема щодо формування складу Наглядової ради НСТУ.

У Верховній Раді також був зареєстрований законопроект №1357, що вносить зміни до дійсного закону про суспільне мовлення і має усунути законодавчі перешкоди на шляху до його запуску. Цей законопроект був розроблений за участі Інституту Медіа Права. Він був винесений на голосування Верховної Ради України ще наприкінці 2014 року, однак проголосований не був – наразі питання полягає в тому, чи буде він проголосований на цьому пленарному тижні (13-16 січня 2015 р.)