Суспільному Мовленню – 7 років!

January 19, 2024

19 січня 2017 року відбулася реєстрація Національної суспільної телерадіокомпанії України та поява суспільного телерадіомовника в Україні.

Запуск Суспільного був втілений у життя завдяки ухваленню у 2014 році закону “Про суспільне телебачення та радіомовлення України” та пакету змін 2015 року. Реформа суспільного мовника стала однією з найдовготриваліших реформ у сфері медіа, адже спроби формування суспільного мовника розпочиналися ще 1996 року.  

Суспільне створили на основі 31 державних установ, що спочатку приєднали до Національної телекомпанії України, а потім перетворили в Національну суспільну телерадіокомпанію України. Створення Суспільного було одним із зобов’язань України перед ЄС та Радою Європи. Сьогодні НСТУ об’єднує телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та мережу місцевих каналів в областях, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка, а також такі проєкти, як дитячий канал Бробакс та Колайдер.

Згідно з законом “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України”, фінансування НСТУ має становити не менше ніж 0,2% видатків державного бюджету України за попередній рік. Проте Суспільне щорічно стикається з недофінансуванням з держбюджету. 

“Під час повномасштабної фази війни Суспільне виконує саме ту свою роль, для якої воно й створювалось – залишатись правдивим голосом  кожного, давати людям допомогу, надію та підтримку”, – переконаний заступник директорки ЦЕДЕМ Ігор Розкладай.

Всупереч усім перешкодам, з якими зіштовнулося Суспільне на шляху до забезпечення українців якісним інформаційним та соціально важливим контентом  під час війни, аудиторія та довіра до Суспільного  невпинно зростає. Протягом 2023 року кількість підписок на сторінки Суспільного зросла на 3,2 мільйони і становить понад 10 мільйонів.

Серед іншого особливу увагу Суспільне приділяє корінним народам, національним меншинам (спільнотам), ЛГБТ+. 

Вітаємо колег із Суспільного Мовлення і дякуємо за їхню відданість інформаційній місії, якісне та неупереджене інформування українців, а також за їхній внесок у демократичне майбутнє України. Цінуємо вашу працю і бажаємо, щоб підтримка та довіра громадян до Суспільного продовжувала набирати оберти!

Приєднуйтесь до привітань, а також читайте більше про медійні зміни в аналітиці  “Чому закон “Про медіа” не регулює саморегуляцію?”.