Тарас Шевченко: Новий законопроект може ще більше ускладнити доступ до депутатських декларацій

September 25, 2013

У парламенті зареєстровано зміни до Закону «Про доступ до публічної інформації», що пропонують визнати конфіденційною будь-яку інформацію про фізичних осіб та обмежити та оприлюднювати її лише з дозволу цих самих осіб.

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко в ефірі 5 каналу підкреслив, що зареєстрований законопроект є недемократичним, а питання незахищеності персональних даних – надзвичайно перебільшеним. «Захист персональних даних» на практиці стає прикриттям ненадання суспільно важливої інформації навіть через суд.

На практиці прийняття такого закону означало б, зокрема, остаточне закриття інформації про декларації народних депутатів. Отримати депутатські декларації складно і тепер. «Зараз, на жаль, більше 70 % декларацій депутатів фракції Партії регіонів не публічні. Вони не були оприлюднені в «Голосі України», хоча цього прямо вимагає закон», – зазначив Шевченко. Через ненадання депутатських декларацій на запит, Інститут Медіа Права представляє в суді інтереси Віктора Тарана у справі проти Апарату Верховної Ради. Відмова в наданні інформації незаконно аргументується тим, що депутати нібито повинні надати власну згоду на оприлюднення своїх декларацій.

Водночас, Тарас Шевченко вважає, що зареєстрований законопроект не буде прийнятий. «Нас більше хвилює те, як виконується чинний закон, і те, як він має вдосконалюватись, – зазначає він. – Зараз готовий до остаточного голосування законопроект, розроблений Кабміном разом з громадськими організаціями: внесення точкових змін до 50 інших законів для того, щоб узгодити дію закону про доступ та інших законів. Ми ведемо низку судових процесів: і по деклараціях народних депутатів, і щойно, на минулому тижні, лише в судді отримали низку протоколів Комітетів. Навіть Комітети Верховної Ради не хотіли надавати свої протоколи… Тобто є багато питань, які вимагають саме роботи на практиці, і поправок до законопроектів в кращу сторону».