ЦЕДЕМ провів онлайн-тренінг для журналістів UA: БУКОВИНА

April 27, 2020

21–24 квітня 2020 року Центр демократії та верховенства права провів для журналістів UA: БУКОВИНА чотириденний вебінар. 

Під час онлайн-навчання експерти ЦЕДЕМ розповіли, як регулюється діяльність медіа під час місцевих виборів та як діяти журналістам, редакторам та продюсерам, аби якісно висвітлювати виборчу кампанію. Попередній такий тренінг відбувся у березні у Чернігові, надалі ж, через карантинні заходи, навчання перейшло у формат відеоконференцій.

«ЦЕДЕМ загалом планує чотири тренінги для журналістів регіональних філій Суспільного з питань законодавчих аспектів висвітлення виборів у ЗМІ та загального медійного законодавства. Основними проблемами для ЗМІ є досягнення неупередженості й рівноваги під час висвітлення виборів, а також інформування про останні відповідні законодавчі положення”, наголосила менеджер освітніх проєктів Центру демократії та верховенства права Ірина Кононова

Такі тренінги мають на меті допомогти суспільному мовнику прозоро та об’єктивно висвітлювати місцеві вибори 2020 року і покращити здатність журналістів орієнтуватися у своїх юридичних обов’язках та правах.

Так, за минулий рік роботи команда Суспільного визначила, де існують прогалини у знаннях і що варто освіжити, цій меті і слугують тренінги, прокоментував продюсер UA: БУКОВИНА Максим Волошин.

“Раніше ми робили акцент на виборчому законодавстві, адже воно змінюється досить часто, та на особливостях авторського права в журналістиці. У березні навіть домовилися про організацію таких лекцій на базі мовника в Чернівцях. Та обставини змінили формат на онлайн-зустрічі. Для мене це перший досвід участі у вебінарі. Вважаю, що такий формат значно зекономить фінансові ресурси й дасть змогу оптимізувати час на навчання”, наголосив він.

Перша онлайн-лекція відбулася 21 квітня. Медіаюристка Єлизавета Алексіюк розповіла про авторські права в журналістиці. Учасники попрацювали з реальними кейсами.

22 та 23 квітня разом із головним експертом із медійного права Центру демократії та верховенства права Ігорем Розкладаєм обговорили законопроект «Про медіа», а також переваги, колізії та прогалини законодавства у сфері медійного права.

24 квітня журналісти слухали про інформаційне забезпечення й політичну агітацію від керівниці напряму «Верховенство право» ЦЕДЕМ Надії Шувар. Спікерка розповіла про права та обовʼязки представника медіа під час виборчого процесу й у день голосування.

Наступні тренінги відбудуться для журналістів та працівників філій Суспільного Вінниці та Запоріжжя. 

За матеріалами прес-служби Суспільного мовлення.