ЦЕДЕМ розпочав цикл тренінгів для журналістів Суспільного мовлення

February 23, 2018

Центр демократії та верховенства права розпочав цикл із шести тренінгів для журналістів Національної суспільної телерадіокомпанії України. Експерти ЦЕДЕМ протягом двох місяців знайомитимуть медійників зі змінами законодавства, можливостями доступу до інформації, питаннями дифамації та авторського права. Окремо розглянуть тему прав та обов’язків ЗМІ під час судових засідань.

Мета цих тренінгів – підготувати журналістів до роботи за новими професійними стандартами, яких дотримуватиметься реформоване Суспільне мовлення. Тож учасники тренінгів отримають практичні знання та дізнаються про принципи Суспільного мовлення та відносини медіа і державних структур.

Перші навчальні заняття відбулися 21-22 лютого, надалі заплановано ще 5. Участь у них братиме 30 журналістів, які пройшли попередній відбір.

Курс тренінгів стартував вступною лекцією про основи медіа права. Ігор Розкладай, юрист ЦЕДЕМ, розповів учасникам про інформаційне законодавство, відмінності Суспільного мовлення від державних медійних структур та його взаємини з держорганами.

Другий день навчання був присвячений питанням доступу до публічної інформації. Тетяна Олексіюк, заступник директора ЦЕДЕМ, вчила журналістів та медіапрацівників складати інформаційні запити та оскаржувати відмови у доступі. Експерт розповіла і про інші способи отримати інформацію: роботу з відкритими даними, відвідування засідань органів влади та ознайомлення з документами.

Нові знання слухачі закріплювали під час практичних завдань.

Тренінги відбуваються завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Internews.