ЦЕДЕМ утретє провів Оксфордський регіональний раунд мут-корту з медіа права

December 19, 2018

14-16 грудня 2018 відбувся регіональний раунд мут-корту з медіа права, який втретє проводить ЦЕДЕМ спільно з Оксфордським університетом, Національним Університетом “Києво-Могилянська академія” та  Kyiv-Mohyla Moot Court Society.

У ході змагань, що моделюють хід судового засідання, студенти з чотирьох країн – України, Латвії, Литви та Білорусі спочатку підготували письмові аргументи, а потім представили їх перед суддями. Темою цьогорічних змагань стало обмеження свободи слова в інтернеті та поширення недостовірної інформації під час виборчого процесу. Кращі команди регіонального раунду отримали право поїхати на фінал змагань у Оксфорд навесні 2019 року.

Переможцем цьогорічного регіонального раунду мут-корту стала команда Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Водночас, можливість поїхати в Оксфорд вибороли команди Білоруського університету (посіли друге місце), Латвійського університету (півфіналісти, найкраща письмова позиція) та Національного університету “Києво-Могилянська академія” (півфіналісти, найкращий оратор поміж усіма командами – Тетяна Авдієва). Традиційно,  ЦЕДЕМ фінансово підтримає у поїздці в Оксфорд найсильнішу українську команду.

Суддями змагань виступили зокрема Тарас Шевченко – директор Центру демократії та верховенства, співголова Ради РПР; Тетяна Олексіюк, адвокат, медіа експерт, співзасновник Центру демократії та верховенства права; Ігор Розкладай, провідний експерт у сфері медійного права юрист та співзасновник Центру демократії та верховенства права; Паоло Кавальєре, викладач юридичного факультету Единбурзького університету; Ацуко Секігучі, юрист в Міністерстві внутрішніх справ і комунікацій Японії; Джедржей Скржипчак, професор, факультет політології та журналістики, Університет Адама Міцкевича, Познань; Сергій Петухов, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції; представники найвідоміших юридичних фірм, а також провідні експерти у сфері медіа та правозахисники.

У рамках мут-корту пройшло дві відкриті лекції суддів: “Медіа та вибори в цифрову епоху” від Єлени Сурлуйя Мілошевіч (LLM (Лондон), PhD (Белград), викладача відділення журналістики та комунікації, факультету політичних наук Белградського університету) та “Як Європейський суд з прав людини  змінив розуміння відповідальності за промови в інтернеті”, яку провела Кармен Турк (партнер, адвокат у TRINITI Естонія), запрошений викладач кафедри міжнародної магістерської програми IT-Право університету Тарту, адвокат у справі Делфі у Європейському суді з прав людини).

Аліна Правдиченко, керівник медійного напрямку Центру демократії та верховенства права відзначила важливість проведень мут-кортів: “Сфера медійного права не стоїть на місці. З кожним днем з’являються нові технології розповсюдження інформації, а разом з ними – і нові виклики. Мут-корт це не лише чудова можливість для студентів покращити свої практичні навички, а й прекрасний майданчик для спілкування з провідними фахівцями у сфері медіа, налагодження професійних зв’язків, дискутування найактуальніших проблем у сучасній медійній сфері, обміну досвідом та отримання нових знань.”

Катерина Кулина, юрист Центру демократії та верховенства права та суддя мут-корту зауважила, що участь в муті – це чудова можливість для студентів на якийсь час “взути черевики” справжнього юриста: “Це короткий, але дуже насичений період, який вимагає вдалого поєднання професійних навичок, зокрема, бути зібраним і переконливим попри втому та хвилювання.  Я вважаю, що кожен правник має проходити таку школу”, – підсумувала вона.

Захід організовано за підтримки проекту Ради Європи “Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в України”, що впроваджується у рамках Плану дій Ради Європи на 2018-2021 роки

Ця подія стала можливою завдяки фінансовій підтримці Швеції