Тютюнове лобі у дії: голова податкового комітету повністю заблокувала єдиний антитютюновий законопроект у ВРУ

June 15, 2016

 

лого2

ПРЕС-РЕЛІЗ

Тютюнове лобі у дії: голова податкового комітету повністю заблокувала єдиний антитютюновий законопроект у ВРУ

15-го червня в ІА «Главком» відбулась прес-конференція коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», експертів Реанімаційного пакету реформ та народних депутатів. Учасники висловили протест проти дій голови Комітету ВРУ з питань податкової і митної політики, яка заблокувала антитютюновий законопроект №2820[1].

Голова податкового комітету 10-го червня, щоб затягнути процес антитютюнових змін, одноосібно прийняла рішення про створення робочої групи щодо об’єднання законопроектів №2820 та 2430-1[2] (розпорядження №4 від 10.06.2016). Ця робоча група без процедури першого читання має на меті розробити єдиний документ на основі абсолютно різних за своїм змістом та ідеєю законопроектів.

«Особливо дивним фактом є те, що ПОДАТКОВИЙ комітет хоче напрацювати текст законопроекту, що регулює сферу ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, та ще й у супереч Регламенту ВРУ, позиції Комітету з питань охорони здоров’я, рішенню Регламентного комітету», – зауважив Петро Король, юрист проекту «Київ без тютюнового диму».

Відповідно до висновку Регламентного комітету[3], законопроекти №2820 та №2430-1 мають розглядатися у першому читанні одночасно в порядку черговості їх внесення. А за наслідками розгляду у першому читанні ВРУ має визначити головний комітет, якому буде доручено підготувати до другого читання прийнятий за основу законопроект.

Основний висновок юридичної експертизи розпорядження Н. П. Южаніної говорить, що  законодавство України не передбачає внесення змін до законопроекту до першого читання.

Більше того, Регламент ВРУ взагалі не передбачає такого шляху здійснення законодавчої ініціативи як «об’єднання в один спільний узгоджений законопроект проектів законів». Ні Закон України «Про комітети Верховної Ради України», ні Регламент не передбачає такої функції комітетів.

Законопроект №2820 ще в жовтні 2015 р. був рекомендований до першого читання профільним Комітетом ВРУ з питань охорони здоров’я. Але оскільки законопроекти №2820 та №2430-1 «зв’язали», то через відсутність рішення профільного Комітету ВРУ з питань податкової і митної політики щодо законопроекту №2430-1, законопроект №2820 досі не розглянули в першому читанні. Експерти вважають таке затягування навмисним, ймовірно, через вплив тютюнової індустрії на податковий комітет.

«Наш законопроект вже більше року не виноситься в зал на голосування. Це один із ключових законопроектів у сфері громадського здоров’я, один із тих, які найбільше відповідають нашим євроінтеграційним зусиллям, один із найбільш ретельно пропрацьованих експертним співтовариством, проте парламент цей законопроект ігнорує без особливих пояснень. Тобто цей законопроект настільки сильний, що його не просто бояться вносити в сесійну залу, а намагаються зупинити на дальніх підступах», – зазначив Ігор Луценко, член Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції.

Різниця між законопроектами колосальна.

Проект закону №2820 відповідає Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та положенням нової Директиви Європейського Союзу 2014/40/ЄС. Законопроект №2430-1 ґрунтується на вже СКАСОВАНІЙ Директиві 2001/37/ЄС 15-річної давнини. Основним лобістом «мертвої» директиви та законопроекту 2430-1 є нардеп Г. Кривошея (НФ).

Мета законопроекту №2820 – скоротити споживання тютюну через зменшення привабливості тютюнових виробів та регулювання їхнього вмісту. Тому пропонується заборонити ароматизовані сигарети, збільшити графічні медичні попередження, зобов’язавши виробників друкувати зображення хвороб, спричинених курінням, на 65% від площі поверхні пачки з обох боків та звітуватися перед суспільством щодо складу тютюнових виробів. Документ отримав схвальну оцінку від Міністерства охорони здоров’я України, Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Світового банку в Україні, Smoke Free Partnership (коаліції з понад 25 європейських організацій), Європейської мережі з попередження куріння (ENSP), коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» (об’єднує понад 50 організацій та ініціатив), ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» (РПР).

Законопроект №2430-1 лише запроваджує норми щодо мінімального вмісту смол, нікотину та монооксиду вуглецю в сигаретах і забороняє тютюн для перорального застосування. Законопроект №2820 також містить ці положення.

Автори законопроекту №2820 та громадські експерти закликали голову ВРУ А. Парубія звернути увагу на проблему порушення процедури розгляду законопроектів головою податкового комітету та винести на розгляд законопроекти на наступний сесійний тиждень у першому читанні, зважаючи на те, що ці законопроекти вже були в Порядку денному ВРУ 2 червня 2016 року.

 «Я хочу попередити пані Южаніну, пана Кривошею та пана Парубія, якщо вони не прислухаються до народних депутатів, то це стане приводом не для розуміння, що вони лобісти, а до звернення в Антикорупційне бюро України про їхні потурання тютюну за спонсорства тютюнових компаній. Але на сьогодні народні депутати склали звернення до Голови ВРУ пана Парубія про недопустимість порушення регламентних норм щодо об’єднання законопроектів», – наголосив Олег Мусій, заступник голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я. 

Для контактів: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 279 68 83, oksana@center-life.org.

[1] Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну

[2] Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами (стосовно виробництва, презентації та реалізації тютюнових виробів, їх реклами і спонсорства)

[3] http://reglament.rada.gov.ua/uploads/documents/29461.rtf