Розпочався Глобальний тиждень медійної та інформаційної грамотності ЮНЕСКО

October 24, 2024

Сьогодні розпочався Глобальний тиждень медійної та інформаційної грамотності ЮНЕСКО. Це щорічна ініціатива ЮНЕСКО, яка триватиме з 24 по 31 жовтня. У світі, де інформація стає потужним інструментом, дуже важливо вміти її аналізувати та оцінювати критично, а також захищатися від фейкових новин та маніпуляцій.

У цьому дописі ми зібрали для вас, що корисного почитати на цю тему від експертів ЦЕДЕМ.

Щоб дізнатись, як штучний інтелект та діпфейки використовуються для маніпуляцій та дезінформації, читайте матеріал від юристки ЦЕДЕМ Ольги Петрів про те, як країни реагують на ці загрози.

Чи може Telegram стати інструментом впливу на вибори президента США, розглядаємо у проєкті “Дубай-сіті”.

Також ми дізнались, що Закарпаття стало мішенню угорської медіапропаганди з російським акцентом. Як це впливає на місцеві настрої та громадську думку – у матеріалі аналітика ЦЕДЕМ Олександра Монастирського.

У нашому дослідженні “Від Хабаду, Зеленського і Коломойського до мобілізації та електроенергії: дослідження теорій змов у Telegram” аналізуємо найпопулярніші теорії змов, що стосуються мобілізації, електроенергії та інших тем.

Російська пропаганда проникла навіть в ігрові середовища. Ознайомтесь із аналізом Сергія Сирбу контенту в Steam і виявленням пропагандистських наративів.

А також читайте про ключові виклики та тенденції розвитку цифрових прав у дослідженні аналітика Павла Бурдяка “Свобода інтернету в Україні: виклики, тенденції, перспективи”.