У Києві відбувся Форум захисників права на доступ до інформації

October 5, 2015

DSC00335

5 жовтня у Києві розпочав роботу IV Форум захисників права на доступ до інформації, що зібрав парламентарів, громадських активістів, журналістів, представників державних органів для обговорення стану доступу до інформації в Україні й подальших кроків у напрямку імплементації закону “Про доступ до публічної інформації”.

Розпочали перший день Форуму із панельної дискусії про здобутки та проблеми імплементації Закону України “Про доступ до публічної інформації” директор Інституту Медіа Права та співавтор Закону Тарас Шевченко, посол України в Канаді, народний депутат V, VІ та VII скликань та один із головних лобістів у парламенті Закону “Про доступ до публічної інформації” Андрій Шевченко, народний депутат України, а на час прийняття Закону керівник громадської організації “ЦентрUA” Світлана Заліщук, а також журналіст-розслідувач програми Слідство.Інфо на Громадському Телебаченні Дмитро Гнап.

Закон “Про доступ до публічної інформації”, прийнятий Верховною Радою у 2011 році, був одним із небагатьох демократичних законів часів Януковича. На думку одного із авторів документа Андрія Шевченка, закон “Про доступ до публічної інформації” виконав важливе завдання розбити стіну між владою і людьми. Світлана Заліщук як активна учасниця процесу адвокатування закону про доступ оцінила, яким чином вдалося прийняти такий важливий документ: “У нас було чотири основні “інгрідієнти”: якісна експертиза; громадянська підтримка; політична воля, зокрема Андрія Шевченка, який став лідером цього процесу, а також запит журналістів та громадськості на використання інструменту доступу до інформації. Не вистачало лише п’ятої сторони – арбітра, посилення ролі інституту Омбудсмена”. Вже з позиції законодавця Світлана Заліщук анонсувала подальші кроки парламенту у напрямку доступу до інформацї. Верховна Рада України долучилася до міжнародної ініціативи “Open Parliament”, в констексті якої йдеться, зокрема, про відкритість фінансів та переведення даних у формат “open data”.

З точки зору журналіста Дмитро Гнап зазначив, що закон про доступ значно спростив роботу журналістів, зокрема у питанні швидкості відповіді на інформаційні запити. Разом з тим Дмитро звернув увагу учасників форуму й на проблемні аспекти імплементації закону: “Чиновницький клас за чотири роки навчився підлаштовуватися, шукати шпарини, змінюватися, мутувати, як вірус, щоб не надавати інформацію. Чиновники шукають будь-які можливості приховати інформацію навіть якщо закон іх зобов’язує її надати”.

“Основне завдання – напистання Закону “Про доступ до публічної інформації” та його прийняття попри спротив тодішньої влади, ми виконали. Потім Інститут Медіа Права разом із партнерами чимало сил витратив на імплементацію Закону зокрема шляхом стратегічних судових справ. Процес імплементації триває і досі. В тому числі значні повноваження з контролю за виконанням Закону “Про доступ до інформації” покладені на Омбудсмена. Щоб посилити цей напрямок ми формуємо Мережу активістів, які на місцях за чіткою методологією будуть моніторити стан виконання цього Закону” – зазначив під час панельної дискусії Тарас Шевченко.

Тему повноважень незалежного органу нагляду за дотриманням права на доступ до інформації під час наступної дискусії в рамках Форуму обговорили представник Омбудсмена Ірина Кушнір, незалежний експерт Дмитро Котляр та експерт з питань захисту прав викривачів Оксана Нестеренко. Також у перший день Форуму захисників права на доступ до інформації учасники разом із гостями обговорили успішні громадські ініціативи у сфері доступу до публічної інформації, а також стратегічні судові справи у сфері доступу. Серед гостей Форуму були старший аналітик департаменту аналізу антикорупційної політики Transparency International Ukraine Олександр Калітенко, Голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, редактор сайту «Доступ до правди» ГО «Центр UA» Леся Ганжа, юрист Інституту Медіа Права, менеджер проекту “Майстерня активних громадян” Олеся Холопік, Директор з розвитку Інституту Медіа Права Тетяна Семілетко. керівник “Мукачівського правозахисного центру” Олег Григор’єв, юрист Інституту Медіа Права/ЧЕСНО Галина Чижик, юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська.

 Довідка

Захід відбувся в рамках проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та Мережі захисників права на доступ до інформації». Проект здійснюється громадською організацією «Інститут Медіа Права» за підтримки проекту «Популяризація прав людини і демократії та посилення медійного і громадянського суспільства в Азербайджані, Україні та Білорусі» міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії та Шведського уряду через Шведське Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).