У Раді зареєстровано черговий законопроект про заборону реклами ліків

October 19, 2015

Народний депутат Максим Поляков 7 жовтня 2015 року зареєстрував у Верховній Раді Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами лікарських засобів (проект №3246).

Проект Закону має на меті заборонити рекламу лікарських засобів на території України. Сьогодні заборонено лише рекламу тих ліків, застосування та відпуск яких дозволяється виключно за рецептом лікаря, а також тих, що внесені до переліку заборонених до рекламування лікарських засобів.

Нова заборона не стосуватиметься реклами медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, якщо вони в установленому порядку дозволені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я до застосування в Україні, або застосування яких не потребує спеціальних знань та підготовки. Разом з тим, незмінними залишаються вимоги щодо маркування такої реклами та інші обмеження.

Заборона також не поширюється на рекламу ліків, що розміщена у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

Контроль за дотриманням законодавства про рекламу в цій сфері, відповідно до проекту,  має здійснювати Міністерство охорони здоров’я.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56713