У справі громадського активіста Сергія Іллюхіна подана апеляційна скарга

April 26, 2013

Двадцять шостого квітня 2013 року Сергій Іллюхін, активіст громадської ініціативи «Маєш право знати» (м. Бровари) за підтримки юристів Інституту Медіа Права звернувся до Київського апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга стосувалася рішення суду першої інстанції у справі про доступ до публічної інформації.

Судова справа була ініційована 24 жовтня 2012 року у зв’язку з відмовою Броварської міської ради надати заявнику технічну документацію з інвентаризації парку «Перемога» у Броварах, зокрема плану його меж землекористування. Відмова була вмотивована віднесенням зазначених відомостей до службової інформації. У суді позивач та його представник наголошували на тому, що план меж землекористування парку «Перемога» не відноситься до службової інформації відповідно до її законодавчого визначення і не підпадає під жодну категорію «Переліку відомостей, що становлять службову інформацію» Броварської міської ради». Окрім того, запитані документи стосуються володіння та розпорядження комунальним майном, і доступ до них не може бути обмежений відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Проте після тривалого розгляду справи, 19 квітня 2013 року Броварський міськрайонний суд відмовив в задоволенні позову, посилаючись на те що запитана інформація є службовою відповідно до Наказу Державного агентства земельних ресурсів України «Про введення в дію Переліку відомостей, які містять службову інформацію, і яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування» № 77 від 15.08.2011 року та положення Закону України «Про землеустрій» і Постанови Кабінету Міністрів України від 27.11.1998 р. № 1893 «Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію», що стосуються питань використання службової інформації. 

Сергій Іллюхін та його представники вважають, що в цій ситуації суд необґрунтовано застосував земельне законодавство до відносин доступу до публічної інформації. Спеціальним законом, який регулює ці відносини є Закон України «Про доступ до публічної інформації», який визначає відкритість запитаного плану парку. При цьому закон має більшу юридичну силу, ніж згадані судовому рішенні наказ та постанова.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права.