У Верховній Раді обговорили розвиток інформаційного суспільства

June 18, 2014

У Верховній Раді 18 червня 2014 року відбулись парламентські слухання на тему «Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні»

Ініціатором слухань став Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій, до підготовки та проведення цих парламентських слухань також були залучені комітети Верховної Ради з питань науки і освіти та з питань свободи слова та інформації. Для участі у парламентських слуханнях були запрошені представники виконавчої гілки влади, органів державної влади, провідні вчені, фахівці, громадськість.

Під час слухань, Голова Комітету свободи слова Микола Томенко наголосив на проблемах, пов’язаних з впровадженням цифрового мовлення, зокрема важливості проведення офіційного розслідування щодо структури власності  «Зеонбуду», та запропонував  анулювали  всі рішення про видачу цифрових ліцензій і провести новий конкурс для справедливого розподілу. При цьому, народний депутат висловив сподівання, що буде обрано «Національну раду, яка почне не видавати фінансово-політичним угрупуванням ліцензії, а визначати характер і зміст того, як працює система телерадіопростору».

Член Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій Олександр Мочков охарактеризував проблеми забезпечення інформаційної безпеки в Україні і запропонував їх вирішення через «створення механізмів об’єктивного інформування громадян про перебіг подій у державі»,  розробку «ефективної стратегії інформаційної безпеки країни та її громадян» , а також створення єдиного державного органу з питань контролю та регуляції в галузі інформаційної безпеки.

Крім цього, були також обговорені питання розбудови інформаційного суспільства в системі освіти й науки, проблеми масового використання електронного цифрового підпису, приведення законодавства України у сфері інформатизації до вимог законодавства ЄС тощо.

Ознайомитись зі стенограмою парламентських слухань можна за посиланням:

http://static.rada.gov.ua/zakon/new/par_sl/SL180614.htm