У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який може обмежити доступ до інформації про стан довкілля

August 19, 2016

16 червня 2016 року у Верховній Раді України 16 депутатів зареєстрували законопроект № 4838 «Про відходи». 

У проекті Закону містяться суперечливі норми щодо поширення інформації про утворення та поводження з відходами. 

Так, стаття 52 законопроекту надає центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища (далі – Уповноважений орган)  право не розголошувати дані, які були отримані від суб’єктів господарювання про їхню діяльність у сфері поводження з відходами, їхні пояснення щодо отриманої інформації і проведених операцій, за винятком випадків, передбачених законодавством. 

Таке формулювання може стати формальним приводом для неправомірного обмеження права громадян на доступ до інформації і суперечить положенням статті 50 Конституції України, що гарантує кожному вільний доступ до інформації про стан довкілля, яка “ніким не може бути засекречена”. 

Водночас у цій же статті проекту Закону передбачено, що Уповноважений орган та держадміністрації зобов’язані забезпечувати вільний доступ населення до інформації про утворення та поводження з відходами в межах їх повноважень.

Якщо законопроект буде ухвалено у такій редакції, то у кожній окремій ситуації є ризик двоякого трактування: з одного боку гарантовано «вільний доступ населення до інформації», а з іншого – забороняється поширення інформації від суб’єктів господарювання про їх поводження з відходами. 

Уповноважений орган, згідно з зареєстрованим законопроектом, не буде публічно оприлюднити інформацію про неправильне використання відходів суб’єктами господарювання. А це пряма загроза навколишньому середовищу. І варто пам’ятати, що суспільно важливу інформацію не можна приховувати від населення.